Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Cytrynowa babka majonezowa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Wielkanoc to wspaniały okres pełen rodzinnych chwil i doskonałego jedzenia. Faszerowane jajka, żurek czy biała kiełabasa to wytrawne potrawy, bez których zupełnie nie możemy wyobrazić sobie Świąt Wielkiej Nocy. Ale w tym czasie na naszym stole nie może przecież zabraknąć również wszelkich słodkości, które umilają każdy świąteczny dzień. Serniki,
makowce, mazurki oraz bezsprzeczna królowa wielkanocnego stołu – babka. Ta przygotowywana może być na mnóstwo sposobów, posiadać różnorodne smaki i dodatki. Ucierana, drożdżowa, jasna, ciemna, marmurkowa… Przypuszczam, że te propozcycje znacie doskonale, dlatego ja chciałbym Wam zaproponować dzisiaj przepis, który jednocześnie wydawać się może bardzo prosty i klasyczny, ale i zdecydowanie dosyć niekonwencjonalny. Mam na myśli przepis na wspaniałą, cytrynową babkę ucieraną z jednym sekretnym i dosyć niespodziewanym składnikiem, który sprawia, że ta zawsze się udaje. Jest nim… majonez! Nie ukrywam, że kiedy pierwszy raz przyrządzałem babkę z dodatkiem majonezu, byłem bardzo sceptycznie nastawiony. Efekt jednak zdecydowanie przewyższył moje oczekiwania, a babka wyszła przepyszna, idealnie wilgotna i puszysta! W moim domu znalazła stałe miesjce na stole (nie tylko świątecznym). Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczny klimat, w przepisie wykorzystałem majonez, który ze Świętami kojarzy mi się zdecydowanie najbardziej – Majonez Kielecki, o wieloletniej tradycji i jakości, która jest stale doceniania przez konsumentów.

Przepis na tę babkę jest jednym z tych, które koniecznie musicie wypróbować, nawet jeszcze przed Świętami! :)

Cytrynowa babka majonezowa

Doskonała cytrynowa babka majonezowa, która z pewnością podbije Wasze kubki smakowe. Idealnie wyrośnięta, puszysta i wilgotna - perfekcyjna ozdoba wielkanocnego stołu!
Prep Time 15 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 55 mins

Składniki:

  • sztuki jajka 4
  • ok. 150g cukier
  • łyżka cukier z wanilią 1
  • ok. 65g 1/2 szklanki mąka pszenna
  • ok. 80g 1/2 szklanki mąka ziemniaczana
  • łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • z 1 5 cytryny skórka z cytryny
  • łyżka sok z cytryny 1
  • łyżek Majonez Kielecki 5
  • szczypta sól

Instructions

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitch białek, stale
  • ubijając, dodajemy pariami cukier,wraz z cukrem z wanilią, a następnie po jednym żółtku.
  • Do dobrze ubitej masy jajecznej przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i
  • krótko (lecz intensywnie) miksujemy. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny oraz Majonez
  • Kielecki. Ciasto ponownie krótko miksujemy do połączenia wszystkich składników i
  • przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w
  • piekarniku nagrzanym do 170 o C przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
  • Wystudzoną babkę polewamy lukrem (cukrem pudrem zmieszanym z niewielką ilością wody lub soku z cytryny) i dekorujemy dowolnymi dodatkami.

Cytrynowa babka wielkanocna

DSC_0294

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: