Wielkanoc to wspaniały okres pełen rodzinnych chwil i doskonałego jedzenia. Faszerowane jajka, żurek czy biała kiełabasa to wytrawne potrawy, bez których zupełnie nie możemy wyobrazić sobie Świąt Wielkiej Nocy. Ale w tym czasie na naszym stole nie może przecież zabraknąć również wszelkich słodkości, które umilają każdy świąteczny dzień. Serniki,
makowce, mazurki oraz bezsprzeczna królowa wielkanocnego stołu – babka. Ta przygotowywana może być na mnóstwo sposobów, posiadać różnorodne smaki i dodatki. Ucierana, drożdżowa, jasna, ciemna, marmurkowa… Przypuszczam, że te propozcycje znacie doskonale, dlatego ja chciałbym Wam zaproponować dzisiaj przepis, który jednocześnie wydawać się może bardzo prosty i klasyczny, ale i zdecydowanie dosyć niekonwencjonalny. Mam na myśli przepis na wspaniałą, cytrynową babkę ucieraną z jednym sekretnym i dosyć niespodziewanym składnikiem, który sprawia, że ta zawsze się udaje. Jest nim… majonez! Nie ukrywam, że kiedy pierwszy raz przyrządzałem babkę z dodatkiem majonezu, byłem bardzo sceptycznie nastawiony. Efekt jednak zdecydowanie przewyższył moje oczekiwania, a babka wyszła przepyszna, idealnie wilgotna i puszysta! W moim domu znalazła stałe miesjce na stole (nie tylko świątecznym). Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczny klimat, w przepisie wykorzystałem majonez, który ze Świętami kojarzy mi się zdecydowanie najbardziej – Majonez Kielecki, o wieloletniej tradycji i jakości, która jest stale doceniania przez konsumentów.

Przepis na tę babkę jest jednym z tych, które koniecznie musicie wypróbować, nawet jeszcze przed Świętami! :)

Cytrynowa babka wielkanocna

DSC_0294

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Smacznego! :)

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania związane z przepisem, śmiało zadaj je w komentarzu poniżej! Postaram się rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości możliwie jak najszybciej :)

A jeśli już wypróbowałeś ten przepis, będzie mi bardzo miło gdy napiszesz czy przypadł Ci do gustu i zamieścisz swoje zdjęcie :)


Dodaj do ulubionych