
Czekoladowe babeczki z twarogiem
Te czekoladowe babeczki z twarogiem to wręcz pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów muffinek w ciekawej formie. Idealnie słodkie, idealnie czekoladowe i idealnie nadziane bardzo prostym farszem na bazie twarogu, który łączy się z całością fantastycznie.
Być może nie jest to połączenie nazbyt odkrywcze i inspirujące, jednak osobiście uwielbiam do tych muffinek bardzo często powracać. Ich smak jest naprawdę rewelacyjny a przygotowanie wręcz banalne. Zapewniam, że przygotujecie je w mniej niż 20 minut!

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 12 babeczek
Czekoladowe babeczki z twarogiem
Pyszne czekoladowe babeczki z twarogiem - doskonałe na każdą okazję! :)
Składniki:
- Babeczki
- olej - 80ml
- maślanka - 300g
- brązowy cukier - 130g
- mąka pszenna - 275g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- kakao - 3 łyżki
- jajka - 1
- Nadzienie
- twaróg - 150-200g
- cukier puder - 2-3 łyżki
- cukier z wanilią - 1 łyżka
Wykonanie:
- W misce mieszamy ze sobą jajko, olej, maślankę i cukier. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
- W misce, przy pomocy blendera, dokładnie miksujemy twaróg z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
- Do wyłożonej papilotkami formy na muffiny wykładamy 1-2 łyżki ciasta, układamy łyżkę twarogu i przykrywamy kolejną 1-2 łyżkami ciasta.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
Bardzo dobrym urozmaiceniem tego przepisu jest zastąpienie części użytego kakao czekoladą deserową. Dodanie połowy tabliczki sprawi, że zyskają jeszcze ciekawszy smak :)
Taki sernik i muffinki w jednym :D
zjadłabym wszystkie …no prawie :D
wyglądają przepysznie! u co weekend razem z mamą pieczemy babeczki albo placka, tak do kawy:) a przy okazji dobrz się przy tym bawimy. kocham babeczki pod każdą postacią, ale z twarogiem jeszcze nie próbowałam:)
Narobiłeś mi na nie straszliwej ochoty! :D