
Czekoladowe babeczki z jogurtem i granatem

- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 12 babeczek
Czekoladowe babeczki z jogurtem i granatem - przepis
Czekoladowe babeczki z jogurtem i granatem, czyli pyszna w przygotowaniu klasyka wzbogacona o bardzo ciekawy dodatek w postaci jogurtu greckiego i granatu.
Składniki:
- mąka pszenna - 200g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- kakao - 3 łyżki
- cynamon - 1/3 łyżeczki
- jajka - 1
- cukier brązowy - 175g
- maślanka - 125ml
- olej - 100ml
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
- banany - 1
- Dodatkowo:
- jogurt naturalny - 400g
- miód - 1 łyżka
- granat - ziarenka z 1/2 owocu
Wykonanie:
- Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. W drugiej misce jajko mieszamy z cukrem trzcinowym, maślanką, olejem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana i pokrojoną w kawałki tabliczkę czekolady (jeśli używamy). Dokładnie mieszamy.
- Ciasto umieszczamy w wyłożonej papilotkami formie. Pieczemy przez około 15-20 minut (do suchego patyczka). Gotowe babeczki wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do ostudzenia. W razie potrzeby delikatnie ścinamy wierzch, by babeczki były równe.
- W miseczce mieszamy jogurt naturalny z miodem. Jogurt wykładamy na babeczki i dekorujemy ziarenkami granatu.
Czekoladowe babeczki z jogurtem i granatem, czyli pyszna w przygotowaniu klasyka wzbogacona o bardzo ciekawy dodatek w postaci jogurtu greckiego i granatu. Mięsiste i wilgotne. Ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, bo przecież babeczki to jeden z najłatwiejszych deserów. Podstawą przygotowania muffin jest zmieszanie i połączenie składników suchych z mokrymi, ot cała filozofia! Aby babeczki stały się jeszcze bardziej czekoladowe, możecie dodać do nich tabliczkę posiekanej czekolady. Spróbujcie koniecznie tego połączenia!
jak czekoladowe to już nie mamy żadnych pytań <3 <3 :D
czekolada ! <3