Czekoladowe ciastko na ciepło to doskonały sposób na prosty, niewymagający i niemal błyskawiczny deser dla fanów czekolady. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu podany z lodami, jogurtem lub bitą śmietaną oraz świeżymi owocami lub skórką z cytryny, która nada ciastku aromatu. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by ciastko spędziło w piecu nieco mniej czasu, co pozwoli Wam uzyskać pyszne molten lava cakes, na które przepis już kiedyś pojawił się na blogu :)
[fbvideo link=”https://www.facebook.com/udanegotowanie/videos/1269214549863919/” width=”500″ height=”300″ onlyvideo=”1″]

Czekoladowe ciastko na ciepło - przepis
Czekoladowe ciastko na ciepło to doskonały sposób na prosty, niewymagający i niemal błyskawiczny deser dla fanów czekolady. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl!
Składniki:
- czekolada gorzka 120 g
- masło 120 g
- jajka 2
- żółtka 2
- mąka pszenna 6 łyżek
- cukier 180 g
Propozycje podania: lody, jogurt, bita śmietana, świeże owoce, cukier puder, skórka otarta z cytryny/pomarańczy.
Wykonanie
- Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostudzenia. Dodajemy całe jajka i żółtka. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy przesianą mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.Kokilki smarujemy roztopionym tłuszczem (np. masłem lub olejem kokosowym). Ciasto równomiernie rozdzielamy pomiędzy foremki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-12 minut. Podajemy z wybranymi dodatkami.
czekolada…to magiczne słowo dla którego rzucam wszystko :D Uwielbiam !
O tak, z lodami to musi wybitnie smakować :D
Mmm ale ono musi rozpływać się w ustach :)
Mniam, aż chce się je zjeść <3
Bardzo smacznie wygląda to ciastko. Elegancko i estetycznie podane. Czekolada to jest zawsze dobry pomysł, zwłaszcza w takie mokre i przygnębiające dni, jak dzisiaj :)