
Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką

- Czas przygotowania: 20 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką - przepis
Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką gotowaną w syropie smakuje świetnie, a prócz tego skutecznie poprawi poziom Waszych endorfin.
Składniki:
- jogurt naturalny - 250g
- miód - 1 łyżka
- czekolada gorzka - 50g
- czekolada mleczna - 50g
- mleko - 3 łyżki
- gruszki - 2-3
- woda - ok. 2 szklanki
- cukier - 2-3 łyżki
- cynamon - 1/2 laski
- czekolada gorzka - do posypania
Wykonanie:
- W garnku mieszamy wodę z cukrem i cynamonem (jeśli używamy). Dodajemy gruszki i gotujemy je do miękkości przez ok. 15 minut.
- Jogurt naturalny mieszamy z miodem. Rozdzielamy do przygotowanych szklanek, słoiczków lub pucharków.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając kilka łyżek mleka, aby czekolada miała płynną konsystencję również po schłodzeniu. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Do jogurtu naturalnego dodajemy ugotowaną w syropie gruszkę (całą lub pokrojoną w kawałki). Polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi / posypką (opcjonalnie). Deser podajemy natychmiast lub po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.
Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką jest idealną receptą na jesienną chandrę. Połączenie jogurtu, płynnej czekolady i gruszki gotowanej w syropie smakuje świetnie, a prócz tego skutecznie poprawi poziom Waszych endorfin. Z porcją tego deseru jesień (nawet ta ponura) przestaje być straszna.
Gruszka plus czekolada i nic więcej do szczęścia nie potrzeba <3
Pyszności!