fbpx

Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką

Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką jest idealną receptą na jesienną chandrę. Połączenie jogurtu, płynnej czekolady i gruszki gotowanej w syropie smakuje świetnie, a prócz tego skutecznie poprawi poziom Waszych endorfin. Z porcją tego deseru jesień (nawet ta ponura) przestaje być straszna.

Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką - przepis

Deser z jogurtem naturalnym, czekoladą i gruszką gotowaną w syropie smakuje świetnie, a prócz tego skutecznie poprawi poziom Waszych endorfin.
Czas przygotowania 20 minutes
Całkowity czas 20 minutes

Składniki:

  • jogurt naturalny 250 g
  • miód 1 łyżka
  • czekolada gorzka 50 g
  • czekolada mleczna 50 g
  • mleko 3 łyżki
  • gruszki 2-3
  • woda ok. 2 szklanki
  • cukier 2-3 łyżki
  • cynamon 1/2 laski
  • czekolada gorzka do posypania

Wykonanie

  • W garnku mieszamy wodę z cukrem i cynamonem (jeśli używamy). Dodajemy gruszki i gotujemy je do miękkości przez ok. 15 minut.Jogurt naturalny mieszamy z miodem. Rozdzielamy do przygotowanych szklanek, słoiczków lub pucharków.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając kilka łyżek mleka, aby czekolada miała płynną konsystencję również po schłodzeniu. Pozostawiamy do ostudzenia.Do jogurtu naturalnego dodajemy ugotowaną w syropie gruszkę (całą lub pokrojoną w kawałki). Polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi / posypką (opcjonalnie). Deser podajemy natychmiast lub po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.

Join the Conversation

  1. Gruszka plus czekolada i nic więcej do szczęścia nie potrzeba <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close