Deser z malinowym coulis

Deser z malinowym coulis, czyli pyszna dawka słodkości, którą jesteście w stanie przygotować w mniej niż 30 minut. Warto wspomnieć również, że deser ten jest niezwykle prosty, przez co nikt nie powinien mieć z jego przygotowaniem trudności. W dowolny sposób możecie także deser ten modyfikować, np. dodając na spód pokruszone ciastka owsiane czy herbatniki lub przekładając deser warstwowo: dwoma łyżkami kremu i łyżką coulis :)

Deser z malinowym coulis

Składniki:

Malinowe coulis

  • maliny 300 g
  • ok. 2-3 łyżki cukier
  • z 1/2 pomarańczy sok z pomarańczy
  • Dodatkowo:
  • ok. 400ml śmietana 30%
  • mascarpone 200 g
  • łyżki cukier 2-3

Opcjonalnie: pokruszone ciastka owsiane lub herbatniki

    Instructions

    • Maliny umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o grubszym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
    • Sok umieszczamy w garnuszku lub na patelni, dodajemy cukier, sok z pomarańczy i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. 2-3 minuty i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    • Śmietanę umieszczamy w misce razem z mascarpone i cukrem. Całość dokładnie ubijamy do czasu uzyskania gęstego kremu. Do sztywnego kremu dodajemy 3-4 łyżki przygotowanego coulis i całość mieszamy.
    • Krem wykładamy do szklanek lub kokilek (jeśli używamy, ówcześnie możemy wyłożyć pokruszone ciastka na spód naczyń), a następnie wykładamy grubszą warstwę malinowego coulis (kilka łyżek). Tak przygotowany deser odstawiamy do przegryzienia na min. 2 godziny do lodówki.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close