Granola z suszonymi owocami i orzechami pomoże Wam w pełni rozpocząć dzień. Idealnie chrupiąca, pyszna i pożywna.
Aktualnie na rynku zakupić możecie wiele rodzajów granoli różnych marek. Zdecydowanie jednak nic nie może się równać tej domowej, wykonywanej w pełni samodzielnie, z pełnym ziarnem, dużą ilością suszonych owoców, zdrowym olejem kokosowym i słodzonej naturalnym miodem a nie sztucznym zamiennikiem.
Taką domową granolę przygotowujecie raz na jakiś czas, a cieszycie się zajadając ją przynajmniej przez kilka dni. Świetnym pomysłem jest przygotowanie granoli w weekend, co pozwoli Wam zajadać się nią przez cały tydzień.
Granolę spożywa się najczęściej na śniadanie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by zjeść ją także o każdej innej porze, szczególnie że podać ja możecie na wiele sposobów. Najpopularniejszymi są mleko, jogurt naturalny czy jogurt owocowy. Ja osobiście bardzo lubię wzbogacić takie śniadanie również o świeże owoce, np. banany.

Domowa granola z suszonymi owocami i orzechami
Składniki:
- płatki owsiane - 250g
- ziarna słonecznika - ok. 70g
- sezam - ok. 70g
- siemie lniane - ok. 50g (opcjonalnie)
- miód - 6-7 łyżek (ok. 150g)
- cukier - 1/4 szklanki (ok. 60g)
- cynamon - 1,5 łyżeczki
- imbir - duża szczypta
- orzechy włoskie - 100g, posiekanych
- olej kokosowy - 2-3 pełne łyżki
- rodzynki - ok. 150g (opcjonalnie)
- suszone morele - ok. 70g
- suszona żurawina - ok. 70g
Wykonanie:
- W misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, ziarna słonecznika, sezam, siemię lniane (opcjonalnie), cukier, roztopiony miód, olej kokosowy, przyprawy i posiekane orzechy. Składniki mieszamy do dokładnego połączenia.
- Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Granole wysypujemy równomiernie na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem, mieszając co jakiś czas, przez 30-40 minut (do ze złocenia).
- Suszone morele siekamy. Wystudzoną granolę mieszamy z suszonymi morelami, żurawiną i rodzynkami.
- Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.