Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Domowa granola z suszonymi owocami i orzechami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Granola z suszonymi owocami i orzechami pomoże Wam w pełni rozpocząć dzień. Idealnie chrupiąca, pyszna i pożywna.

Aktualnie na rynku zakupić możecie wiele rodzajów granoli różnych marek. Zdecydowanie jednak nic nie może się równać tej domowej, wykonywanej w pełni samodzielnie, z pełnym ziarnem, dużą ilością suszonych owoców, zdrowym olejem kokosowym i słodzonej naturalnym miodem a nie sztucznym zamiennikiem.

Taką domową granolę przygotowujecie raz na jakiś czas, a cieszycie się zajadając ją przynajmniej przez kilka dni. Świetnym pomysłem jest przygotowanie granoli w weekend, co pozwoli Wam zajadać się nią przez cały tydzień.

Granolę spożywa się najczęściej na śniadanie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by zjeść ją także o każdej innej porze, szczególnie że podać ja możecie na wiele sposobów. Najpopularniejszymi są mleko, jogurt naturalny czy jogurt owocowy. Ja osobiście bardzo lubię wzbogacić takie śniadanie również o świeże owoce, np. banany.

Domowa granola z suszonymi owocami i orzechami

Prep Time 10 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • płatki owsiane 250 g
  • ok. 70g ziarna słonecznika
  • ok. 70g sezam
  • ok. 50g opcjonalnie siemie lniane
  • łyżek ok. 150g miód 6-7
  • szklanki ok. 60g cukier 1/4
  • łyżeczki cynamon 1,5
  • duża szczypta imbir
  • g posiekanych orzechy włoskie 100
  • pełne łyżki olej kokosowy 2-3
  • ok. 150g opcjonalnie rodzynki
  • ok. 70g suszone morele
  • ok. 70g suszona żurawina

Instructions

  • W misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, ziarna słonecznika, sezam, siemię lniane (opcjonalnie), cukier, roztopiony miód, olej kokosowy, przyprawy i posiekane orzechy. Składniki mieszamy do dokładnego połączenia.
  • Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Granole wysypujemy równomiernie na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem, mieszając co jakiś czas, przez 30-40 minut (do ze złocenia).
  • Suszone morele siekamy. Wystudzoną granolę mieszamy z suszonymi morelami, żurawiną i rodzynkami.
  • Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: