
Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą
Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą – doskonały pomysł na pyszną kolację lub późne, leniwe śniadanie z lekkim, śródziemnomorskim akcentem. Niezwykle chrupiące bagietki, dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :)

Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą
Niezwykle chrupiące bagietki, dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :)
Składniki:
- Domowe bagietki:
- mąka pszenna - 300g
- mąka pełnoziarnista - 150g (u mnie mieszanka trzech mąk do wypieku chleba)*
- drożdże suszone - 7g
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- woda - 1 szklanka
- żółtko - 1 + łyżeczka wody (do posmarowania)
- sezam - do posypania (opcjonalnie)
- Dodatki
- czosnek - 1-2 ząbki (opcjonalnie)
- mozzarella - ok. 250g
- pomidory - 2-3 sztuki (najlepsze będę te mocno dojrzałe, np. malinowe)
- rukola - 3 większe garści
- sól, pieprz
- oliwa
- * Można zastąpić mąką pszenną.
Wykonanie:
Domowe bagietki:
- Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy. Dolewamy wodę. Dokładnie i stosunkowo dosyć długo (ok. kilku minut) wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - polecam użycie haka do wyrabiania ciasta. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość (około 35 - 40 minut). Po tym czasie ciasto raz jeszcze delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 3 części i formujemy podłużny kształt bagietki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 5-10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i na jego spodzie ustawiamy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą (spowoduje to, że bagietki będą chrupiące). Po wyrośnięciu nacinamy bagietki pod skosem. Smarujemy żółtkiem rozbełtanym z wodą i posypujemy sezamem. Pieczemy około 20 minut.
Całość:
- Upieczone i ostudzone bagietki przekrawamy na pół. Polewamy nieco oliwą, układamy pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5-10 minut aż te równomiernie się przypieką i będą idealnie chrupiące. Gotowe wyciągamy z piekarnika, posypujemy rukolą i skrapiamy oliwą. Podajemy natychmiast.
Aż zgłodniałem :>
Wszystko zrobione własnoręcznie, super :)
Piękne i na pewno przepyszne :)