Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą

Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą

Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą - doskonały pomysł na pyszną kolację lub późne, leniwe śniadanie z lekkim, śródziemnomorskim akcentem. Niezwykle chrupiące bagietki, dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :)
Ilość
0

Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą – doskonały pomysł na pyszną kolację lub późne, leniwe śniadanie z lekkim, śródziemnomorskim akcentem. Niezwykle chrupiące bagietki, dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :)


Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą

Niezwykle chrupiące bagietki, dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :)
Czas przygotowania 50 minutes
Czas gotowania/pieczenia 30 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes

Składniki:

Domowe bagietki:

  • mąka pszenna 300 g
  • u mnie mieszanka trzech mąk do wypieku chleba* mąka pełnoziarnista 150 g
  • drożdże suszone 7 g
  • łyżeczka sól 1
  • łyżeczka cukier 1
  • szklanka woda 1
  • + łyżeczka wody do posmarowania żółtko 1
  • do posypania opcjonalnie sezam

Dodatki

  • ząbki opcjonalnie czosnek 1-2
  • ok. 250g mozzarella
  • sztuki najlepsze będę te mocno dojrzałe, np. malinowe pomidory 2-3
  • większe garści rukola 3
  • sól pieprz
  • oliwa

* Można zastąpić mąką pszenną.

    Wykonanie

    Domowe bagietki:

    • Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy. Dolewamy wodę. Dokładnie i stosunkowo dosyć długo (ok. kilku minut) wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - polecam użycie haka do wyrabiania ciasta. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość (około 35 - 40 minut). Po tym czasie ciasto raz jeszcze delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 3 części i formujemy podłużny kształt bagietki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 5-10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i na jego spodzie ustawiamy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą (spowoduje to, że bagietki będą chrupiące). Po wyrośnięciu nacinamy bagietki pod skosem. Smarujemy żółtkiem rozbełtanym z wodą i posypujemy sezamem. Pieczemy około 20 minut.

    Całość:

    • Upieczone i ostudzone bagietki przekrawamy na pół. Polewamy nieco oliwą, układamy pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5-10 minut aż te równomiernie się przypieką i będą idealnie chrupiące. Gotowe wyciągamy z piekarnika, posypujemy rukolą i skrapiamy oliwą. Podajemy natychmiast.

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!