
Domowe batony musli

Domowe batony musli
Składniki:
- musli - 185g (polecam użycie gotowej mieszanki bogatej w różne produkty lub zmieszanie ręcznie płatków owsianych, orzechów, suszonych owoców,...)
- olej kokosowy - 25g
- miód - 55g
- dżem mirabelkowy - 1 łyżka (opcjonalnie)
- cukier - 25g
- sól - szczypta
Wykonanie:
W misce umieść musli lub mieszankę płatków owsianych, orzechów i suszonych owoców o podanej gramaturze.
Dodaj olej kokosowy, miód, dżem mirabelkowy, cukier i sól.
Dokładnie połącz wszystkie składniki.
Zawartość miski wyłóż do niewielkiego, prostokątnego żaroodpornego naczynia i wyrównaj lub uformuj już teraz batoniki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
- Upieczone pozostaw na 2-3 godziny do całkowitego wystudzenia. Jeśli formowałaś/formowałeś wcześniej kształt batonów - są już gotowe. Jeśli pieczone były całościowo w formie, pokrój je nożem na ok. 5cm prostokąty.