Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Domowa spiżarnia

Domowy przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Domowy sos pomidorowy z czosnkiem i ziołami – czyli moja propozycja na zamknięcie odrobiny lata na dłużej.

Domowy przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami

Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr

Składniki:

  • pomidory 1,5 kg
  • ok. 1/2 łyżki sól
  • ok. 2/3 łyżki pieprz
  • łyżeczki papryka słodka 1,5
  • łyżeczki oregano 3/4
  • ząbki drobno posiekanego czosnek 2-3
  • łyżki opcjonalnie cukier 1/2
  • kilka gałązek posiekanej bazylia świeża

Instructions

  • Pomidory myjemy i przekrawamy na mniejsze części. Umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI z grubym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  • Wyciśnięty sok przelewamy do niewielkiego garnka i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się soku dodajemy sól, pieprz, oregano, drobno posiekany czosnek i paprykę słodką. Mieszamy i gotujemy (mieszając co jakiś czas) przez około 30-40 minut do czasu aż sok zgęstnieje. Czas gotowania soku przekłada się na finalną gęstość przecieru, dlatego jeżeli chcemy uzyskać gęstszy przepis, pogotujmy sok nieco dłużej.
  • Kiedy uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję soku, zdejmujemy go z ognia i dodajemy drobno posiekaną bazylię. Przelewamy do butelek lub słoików i mocno zakręcamy.
  • Jeżeli przecier planujemy przechowywać dłużej niż kilka dni, np. na zimę, zmuszeni jesteśmy go zapasteryzować.
  • W tym celu, w większym garnku umieszczamy nasze butelki lub słoiki, wypełniamy go wodą do 2/3 ich wysokości i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut.

Domowy przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis: