
Domowy przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami
Domowy sos pomidorowy z czosnkiem i ziołami – czyli moja propozycja na zamknięcie odrobiny lata na dłużej.

- Czas przyrządzania: 60 minut
- Ilość porcji: 1-2 butelki po 500 ml
Domowy przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami
Składniki:
- pomidory - 1,5 kg
- sól - ok. 1/2 łyżki
- pieprz - ok. 2/3 łyżki
- papryka słodka - 1,5 łyżeczki
- oregano - 3/4 łyżeczki
- czosnek - 2-3 ząbki, drobno posiekanego
- cukier - 1/2 łyżki (opcjonalnie)
- bazylia świeża - kilka gałązek, posiekanej
Wykonanie:
- Pomidory myjemy i przekrawamy na mniejsze części. Umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI z grubym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Wyciśnięty sok przelewamy do niewielkiego garnka i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się soku dodajemy sól, pieprz, oregano, drobno posiekany czosnek i paprykę słodką. Mieszamy i gotujemy (mieszając co jakiś czas) przez około 30-40 minut do czasu aż sok zgęstnieje. Czas gotowania soku przekłada się na finalną gęstość przecieru, dlatego jeżeli chcemy uzyskać gęstszy przepis, pogotujmy sok nieco dłużej.
- Kiedy uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję soku, zdejmujemy go z ognia i dodajemy drobno posiekaną bazylię. Przelewamy do butelek lub słoików i mocno zakręcamy.
- Jeżeli przecier planujemy przechowywać dłużej niż kilka dni, np. na zimę, zmuszeni jesteśmy go zapasteryzować.
- W tym celu, w większym garnku umieszczamy nasze butelki lub słoiki, wypełniamy go wodą do 2/3 ich wysokości i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
Hmm, ale pycha :D