Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta drożdżowe

Drożdżówki z czereśniami i kruszonką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Drożdżówki z czereśniami i kruszonką, czyli doskonała propozycja wykorzystania tych pysznych sezonowych owoców. Muszę przyznać, że gdy tylko pojawiają się „na horyzoncie” czereśnie – nie mogę ich sobie odmówić. Najczęściej uwielbiam zajadać się nimi tak po prostu, bez jakichkolwiek dodatków. Czereśnie doskonale jednak sprawdzają się również poddane obróbce. Świetnie nadają się do różnorodnych deserów, takich jak np. krucha tarta z czereśniami i truskawkami, która pojawiła się już na blogu, ale także dań wytrawnych.  Dzisiaj mam dla Was propozycję połączenia czereśni z drożdżowym ciastem, czyli pyszne drożdżówki z czereśniami. Idealnie słodkie, zdecydowanie najlepsze tuż po upieczeniu. Koniecznie podajcie je ze szklanką mleka, kawy lub kakao – wtedy będziecie zajadać się nimi bez opamiętania.

Follow my blog with Bloglovin

Drożdżówki z czereśniami i kruszonką

Drożdżówki z czereśniami i kruszonką - pyszne drożdżowe ciasto, sezonowe czereśnie i maślana kruszonka. Wypróbuj to doskonałe połączenie!
Prep Time 1 hr
Cook Time 20 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 500 g
  • sztuki jajka 2
  • drożdże świeże 45 g
  • rozpuszczone, ostudzone masło 100 g
  • cukier 100 g
  • szklanka mleko 1

Kruszonka:

  • mąka pszenna 120 g
  • masło 60 g
  • cukier 60 g

Dodatkowo:

  • Czereśnie 500 g

Instructions

  • Drożdże kruszymy do miski. Dosypujemy cukier i odstawiamy na 5 minut (mieszając kilka razy), by się rozpuściły. Dolewamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dosypujemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, jaja i zimne, roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około 40 minut.Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,5 cm. Dość szeroką filiżanką, szklanką czy kubkiem wycinamy kółka aż do skończenia ciasta. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Czereśnie drylujemy  i myjemy. Układamy na drożdżówkach.Masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Składniki "szczypiemy" do połączenia i utworzenia się sypkiej kruszonki. Gotową posypujemy drożdżówki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do zarumienienia (ok 20 minut).

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

5 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: