...

Drożdżówki z morelami i kruszonką

Drożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych, słodkich moreli i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej!

Drożdżówki z morelami i kruszonką

Drożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych, słodkich moreli i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe!
Prep Time 1 hr
Cook Time 20 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
  • jajka 1
  • drożdże świeże 25 g
  • masło rozpuszczone, ostudzone 50 g
  • cukier 50 g
  • mleko 1/2 szklanki

Kruszonka

  • mąka pszenna 60 g
  • masło 30 g
  • cukier 30 g

Dodatkowo:

  • morele 250 g

Instructions

  • Drożdże kruszymy do miski. Dosypujemy cukier i odstawiamy na 5 minut (mieszając kilka razy) by się rozpuściły. Dolewamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dosypujemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, jajka i zimne, roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około 40 minut.Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,5 cm. Dość szeroką filiżanką, szklanką czy kubkiem wycinamy kółka aż do skończenia ciasta. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Morele pozbawiamy pestek  i myjemy. Układamy na drożdżówkach.Masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Składniki "szczypiemy" do połączenia i utworzenia się sypkiej kruszonki. Gotową kruszonką posypujemy drożdżówki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C do zarumienienia (ok 20 minut). 

Join the Conversation

  1. Czy może być coś lepszego od domowej drożdżówy z owocami?:)

  2. Jestem już po śniadaniu, ale ta drożdżówka tak kusi… ;)

  3. Ogromny plus za kruszonkę na maśle :D

  4. to ja poproszę jedną !

  5. Domowe drożdżówki z owocami i kruszonką zawsze będą mi się kojarzyć z latem o wakacjami u Dziadków. W Twoim wykonaniu wyglądają przepysznie :)

  6. Mmmm…. Wyglądają nieziemsko apetycznie! :) Oj, kuszą :) Pozdrawiam serdecznie:)

  7. Wow! cudownie wyglądają te twoje drożdżówki, żałuję, ze nie mogę ich zjeść.

  8. Ale cudne! <3 Skusiłbym się z ogromną przyjemnością <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close
Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.