Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Drożdżówki z morelami i kruszonką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Drożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych, słodkich moreli i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej!

Drożdżówki z morelami i kruszonką

Drożdżówki z morelami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych, słodkich moreli i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe!
Prep Time 1 hr
Cook Time 20 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
  • jajka 1
  • drożdże świeże 25 g
  • rozpuszczone, ostudzone masło 50 g
  • cukier 50 g
  • szklanki mleko 1/2

Kruszonka

  • mąka pszenna 60 g
  • masło 30 g
  • cukier 30 g

Dodatkowo:

  • morele 250 g

Instructions

  • Drożdże kruszymy do miski. Dosypujemy cukier i odstawiamy na 5 minut (mieszając kilka razy) by się rozpuściły. Dolewamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dosypujemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, jajka i zimne, roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około 40 minut.Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,5 cm. Dość szeroką filiżanką, szklanką czy kubkiem wycinamy kółka aż do skończenia ciasta. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Morele pozbawiamy pestek  i myjemy. Układamy na drożdżówkach.Masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Składniki "szczypiemy" do połączenia i utworzenia się sypkiej kruszonki. Gotową kruszonką posypujemy drożdżówki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C do zarumienienia (ok 20 minut). 

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

8 komentarzy

  1. Domowe drożdżówki z owocami i kruszonką zawsze będą mi się kojarzyć z latem o wakacjami u Dziadków. W Twoim wykonaniu wyglądają przepysznie :)

Write A Comment

Oceń przepis: