Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

Poznajcie mój przepis na pyszne domowe drożdżówki z budyniem - zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu czy piekarni! Pyszności!
Ilość
0

Lubicie drożdżówki? Jeśli tak, to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was. Poznajcie moją recepturę na pyszne domowe drożdżówki z budyniem – zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu czy piekarni! :)


Drożdżówki z budyniem, czyli mój kolejny już przepis na domowe przygotowanie drożdżówek, które zazwyczaj kupujemy w biegu w piekarni, markecie czy osiedlowym sklepiku. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi jeszcze lepszym domowym budyniem – zdecydowanie polecam Wam przygotowanie budyniu własnoręcznie, bo smakuje o niebo lepiej od wersji sklepowej a i jego przyrządzenie jest równie proste. Doskonałe, klasyczne połączenie! Drożdżówki, dzięki budyniowi są idealnie słodkie. Jeśli wolicie jednak bardzo słodkie wypieki, do ciasta możecie dodać nieco więcej cukru. Drożdżówki te dobrze się przechowują, ale zdecydowanie najlepsze są tuż po upieczeniu. Ja zdecydowanie lubię większe drożdżówki, dlatego podzieliłem je na mniej części i przygotowałem spore okazy. Z powodzeniem możecie jednak podzielić je na więcej części i przygotować bardziej zgrabne bułeczki ;)

Drożdżówki z budyniem

Poznajcie moją recepturę na pyszne domowe drożdżówki z budyniem - zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu czy piekarni!
Czas przygotowania 1 hour
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna 330 g
  • drożdże suszone 8 g
  • cukier 2 pełne łyżki
  • jajko 1 duże
  • mleko 130 ml
  • śmietana 30% 30 g
  • masło roztopione 40 g
  • sól mała szczypta, opcjonalnie

Domowy budyń:

  • żółtka 4
  • mąka ziemniaczana 40 g
  • cukier 70 g
  • mleko 500 ml

Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy do miski. Dosypujemy drożdże i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie mieszamy łyżką do połączenia. Wyrabiamy przez co najmniej 5 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. godziny).
  • W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier. W garnku podgrzewamy mleko. Dodajemy zawartość miski i dokładanie mieszamy przy pomocy trzepaczki do czasu całkowitego zagęszczenia budyniu. Kiedy budyń osiągnie odpowiednią konsystencję, gotujemy go około minuty i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, formujemy w wałek i dzielimy na około 7-8 części. Każdą część ciasta formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
  • Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Wypełniamy je równomiernie budyniem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do zarumienienia (ok 20 minut).

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!