Drożdżówki z budyniem

Lubicie drożdżówki? Jeśli tak, to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was. Poznajcie moją recepturę na pyszne domowe drożdżówki z budyniem – zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu czy piekarni! :)


Drożdżówki z budyniem, czyli mój kolejny już przepis na domowe przygotowanie drożdżówek, które zazwyczaj kupujemy w biegu w piekarni, markecie czy osiedlowym sklepiku. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi jeszcze lepszym domowym budyniem – zdecydowanie polecam Wam przygotowanie budyniu własnoręcznie, bo smakuje o niebo lepiej od wersji sklepowej a i jego przyrządzenie jest równie proste. Doskonałe, klasyczne połączenie! Drożdżówki, dzięki budyniowi są idealnie słodkie. Jeśli wolicie jednak bardzo słodkie wypieki, do ciasta możecie dodać nieco więcej cukru. Drożdżówki te dobrze się przechowują, ale zdecydowanie najlepsze są tuż po upieczeniu. Ja zdecydowanie lubię większe drożdżówki, dlatego podzieliłem je na mniej części i przygotowałem spore okazy. Z powodzeniem możecie jednak podzielić je na więcej części i przygotować bardziej zgrabne bułeczki ;)

Drożdżówki z budyniem

Poznajcie moją recepturę na pyszne domowe drożdżówki z budyniem - zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu czy piekarni!
Prep Time 1 hr
Cook Time 20 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna 330 g
  • drożdże suszone 8 g
  • cukier 2 pełne łyżki
  • jajko 1 duże
  • mleko 130 ml
  • śmietana 30% 30 g
  • masło roztopione 40 g
  • sól mała szczypta, opcjonalnie

Domowy budyń:

  • żółtka 4
  • mąka ziemniaczana 40 g
  • cukier 70 g
  • mleko 500 ml

Instructions

  • Mąkę przesiewamy do miski. Dosypujemy drożdże i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie mieszamy łyżką do połączenia. Wyrabiamy przez co najmniej 5 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. godziny).
  • W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier. W garnku podgrzewamy mleko. Dodajemy zawartość miski i dokładanie mieszamy przy pomocy trzepaczki do czasu całkowitego zagęszczenia budyniu. Kiedy budyń osiągnie odpowiednią konsystencję, gotujemy go około minuty i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, formujemy w wałek i dzielimy na około 7-8 części. Każdą część ciasta formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
  • Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Wypełniamy je równomiernie budyniem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do zarumienienia (ok 20 minut).

[/foodiepress]

Join the Conversation

  1. Witam.Czy śmietankę 30% można pominąć lub czymś zastąpić?

    1. Piotr Author says:

      Można zastąpić taką samą ilością mleka :)

  2. Zrobione ! i wyszły przepyszne ; ) Jedynie co, to budyń stracił swoją gładką konsystencję i na drożdżówkach stał się lekko grudkowaty, ale nie psuje to smaku wcale, a wcale. Do tego w domu wszyscy chorzy, więc na górę zostały dodane kwaśne malinki, świetnie komponują się ze słodkim budyniem ; ) Dzięki za ten przepis!

  3. Najlepsze jakie jadłam :-)

  4. czy można użyć budyniu z paczki?

    1. Piotr Author says:

      Tak, oczywiście :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close