
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych owoców i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej!

- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Składniki:
- mąka pszenna - 250g
- jajka - 1
- drożdże świeże - 25g
- masło - 50g (rozpuszczone, ostudzone)
- cukier - 50g
- mleko - 1/2 szklanki
- Kruszonka
- mąka pszenna - 60g
- masło - 30g
- cukier - 30g
- Dodatkowo:
- truskawki - 250g
- cukier - 2 łyżki (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Drożdże skrusz do miski. Dosyp cukier i odstaw na 5 minut (mieszając kilka razy) by się rozpuściły. Dolej ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dosyp 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj przesianą mąkę, jajka i zimne, roztopione masło. Wyrób gładkie ciasto i odstaw je (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrób i rozwałkuj na grubość około 1 - 1,5 cm. Dość szeroką filiżanką, szklanką lub kubkiem wytnij kółka aż do wyrobienia całego ciasta. Przełóż drożdżówki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
- Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociśnij środek każdej z nich tworząc wgłębienie. Truskawki pozbaw szypułek i umyj. Opcjonalnie wymieszaj z cukrem. Rozłóż owoce na drożdżówkach.
- Masło przełóż na blat, dodaj cukier i mąkę. Składniki "rozkruszaj palcami" do połączenia i utworzenia się sypkiej kruszonki. Gotową kruszonką posyp drożdżówki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C do zarumienienia (ok 20 minut).