DOMOWA SPIŻARNIA

Dżem z borówek amerykańskich

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Dżem z borówek amerykańskich to fantastyczna propozycja na zamknięcie chociaż odrobiny lata w słoiku, by móc ponownie cieszyć się nim w okresie zimowym. Dżem ten doskonale sprawdza się do kanapek, ale jeszcze lepiej do gofrów czy naleśników.


Przepis na ten dżem z borówek amerykańskich pojawić miał się już początkiem sierpnia, jednak jego zdjęcie przepadło gdzieś wśród moich plików, co spowodowało, że dzielę się nim z Wami dopiero teraz. Liczę jednak, że wykorzystacie go wcześniej niż w przyszłym sezonie borówkowym :) Dżem ten jest bardzo uniwersalny. Fenomenalnie sprawdza się w ciastach (np. tym torciku z borówkami i kokosem) ale również jako dodatek do gofrów, wypełnienie naleśników czy niezastąpiony składnik najprostszej kanapki z twarożkiem i dżemem. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i wymaga zaledwie trzech składników. Dżem ten nie zawiera w składzie cukru żelującego. Wszystko za sprawą faktu, że borówki są bogate w naturalnie występujące pektyny.

Zobacz mój przepis na dżem z borówek amerykańskich:
Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Komentarz

Podziel się swoją opinią