Dżem dyniowo-pomarańczowy

Jeśli poszukujecie inspiracji na wykorzystanie dyni, przybywam z czymś naprawdę smakowitym! Dżem dyniowo-pomarańczowy, czyli pomysł na zamknięcie dyni w słoiku, by cieszyć się nią także zimą. Tak naprawdę neutralność dyni sprawia, że dżem smakuje jakby był wykonany tylko z pomarańczy, jednak to właśnie dynia nadaje mu doskonałej konsystencji! Zresztą, co Wam będę mówił, po prostu musicie go spróbować!

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Prep Time 40 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • dynia 3 kg
  • z 6 sztuk sok z pomarańczy
  • z 2 pomarańczy skórka otarta z pomarańczy
  • z 1-2 cytryn w zależności od preferencji sok z cytryny
  • z 1/2 cytryny skórka otarta z cytryny
  • opakowania żel-fix 3
  • ok. 1 kg proponuję dodać najpierw nieco mniej, a później ewentualnie dosłodzić cukier
  • łyżki cukier z wanilią 3

Instructions

  • Dynię obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Umieszczamy w większym garnku i doprowadzamy do rozgotowania. Następnie dynię dokładnie miksujemy przy pomocy blendera. Dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy oraz cytryn. Dodajemy żel-fix i doprowadzamy do zagotowania. Kolejno dodajemy cukier oraz cukier z wanilią. Dżem gotujemy przez około 3 minuty, a następnie umieszczamy go w wyparzonych słoikach. Mocno zakręcamy i słoiki odwracamy do góry dnem. Słoiki w takiej pozycji pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close