
Dżem dyniowo-pomarańczowy
Jeśli poszukujecie inspiracji na wykorzystanie dyni, przybywam z czymś naprawdę smakowitym! Dżem dyniowo-pomarańczowy, czyli pomysł na zamknięcie dyni w słoiku, by cieszyć się nią także zimą. Tak naprawdę neutralność dyni sprawia, że dżem smakuje jakby był wykonany tylko z pomarańczy, jednak to właśnie dynia nadaje mu doskonałej konsystencji! Zresztą, co Wam będę mówił, po prostu musicie go spróbować!

- Czas przygotowania: 40 minut
- Ilość porcji: ok. 10 słoiczków (po +/- 400g)
Dżem dyniowo-pomarańczowy
Składniki:
- dynia - 3kg
- sok z pomarańczy - z 6 sztuk
- skórka otarta z pomarańczy - z 2 pomarańczy
- sok z cytryny - z 1-2 cytryn (w zależności od preferencji)
- skórka otarta z cytryny - z 1/2 cytryny
- żel-fix - 3 opakowania
- cukier - ok. 1 kg (proponuję dodać najpierw nieco mniej, a później ewentualnie dosłodzić)
- cukier z wanilią - 3 łyżki
Wykonanie:
- Dynię obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Umieszczamy w większym garnku i doprowadzamy do rozgotowania. Następnie dynię dokładnie miksujemy przy pomocy blendera. Dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy oraz cytryn. Dodajemy żel-fix i doprowadzamy do zagotowania. Kolejno dodajemy cukier oraz cukier z wanilią. Dżem gotujemy przez około 3 minuty, a następnie umieszczamy go w wyparzonych słoikach. Mocno zakręcamy i słoiki odwracamy do góry dnem. Słoiki w takiej pozycji pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.