Faszerowane mini cukinie

106

Faszerowane mini cukinie są doskonałym pomysłem na ciekawy obiad, który przygotujecie naprawdę prosto. Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym, sosem pomidorowym i ryżem stanowi bardzo smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. 

Takie okrągłe, mini cukinie są warzywem, które niezwykle kojarzą mi się z Włochami. Będąc na wakacjach i przeciskając się pomiędzy tymi niezwykle charakterystycznymi i hałaśliwymi (jak to na prawdziwych włochów przystało) straganami, miałem wrażenie, że otaczały mnie one dosłonie z każdej strony (podobne jak mini bakłżany i mnóstwo innych cudownych dobroci). W Polce spotkałem je dopiero stosunkowo niedawno, ale kiedy już tylko pojawiły się w zasięgu mojego wzroku – decyzja odnośnie do zakupu była wręcz błyskawiczna. Zapewne zadacie sobie pytanie  – czym tu się zachwycać? Przecież to tylko cukinia! Zgadzam się absolutnie, smakuje dokładnie tak samo jak każda inna, jednak uważam że w odróżnieniu od zwykłej cukini, te okrągłe niezwykle świetnie się prezentują i doskonale wyglądają już podane na talerzu!

Ta zapiekana cukinia faszerowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Przyrządzenie tego dania skupia się z reguły tylko na przygotowaniu farszu, a następnie nafaszerowaniu nim wydrążonych cukini i zapieczeniu w piekarniku do miękkości. Czas pieczenia zależy od wielkości użytych cukini i może się zdarzyć, że przekroczy wspomnianą w przepisie godzinę.

Zapiekana cukinia faszerowana w wersji mini

Faszerowane mini cukinie mięsem mielonym, sosem pomidorowym i ryżem. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl i zachwyć bliskich pysznym daniem!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania/pieczenia 1 hr
Całkowity czas 1 hr 20 mins

Składniki:

  • cukinia okrągła 6
  • większa szalotka 1
  • ząbki czosnek 2-3
  • mięso mielone wieprzowe 400 g
  • szklanka passata pomidorowa 1
  • szklanka ugotowanego ryż 1
  • duża szczypta oregano 1
  • garść posiekanej bazylia świeża 1
  • tartej mozzarella 125 g
  • g pokruszonego ser feta 50
  • sól pieprz

Wykonanie

  • Cukinie dokładnie myjemy i odcinamy "kapelusze". Przy pomocy łyżki wydrążamy środek każdej cukinii.Na łyżce oliwy podsmażamy szalotkę i posiekane ząbki czosnku. Dorzucamy mięso mielone i smażymy do czasu, aż mięso nieco zbrązowieje.Dodajemy pokrojone drobno wydrążone środki cukinii i passatę pomidorową. Smażamy ok. 5 minut. Doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem.Dodajemy ryż i startą mozzarellę. Przygotowanym farszem wypełniamy cukinie i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 60 minut.*10 minut przed końcem pieczenia cukinie posypujemy serem feta.

[/foodiepress]

Ta zapiekana cukinia faszerowana jest bardzo uniwersalna! Możecie użyć dowolnego rodzaju ryżu czy mięsa. Jeśli macie ochotę, ryż możecie zastąpić również kaszą, a mięso mielone,  np. pokrojonym w większą kostkę kurczakiem czy indykiem. Z powodzeniem zamiast okrągłych mini cukini podobnie możecie nafaszerować również cukinię klasyczną, ale nie tylko – świetnie sprawdzi się tutaj również  bakłażan czy kabaczek – zapewniam, że w każdej wersji ten przepis smakuje bardzo dobrze!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Like
Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close