...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Faszerowane mini cukinie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Faszerowane mini cukinie są doskonałym pomysłem na ciekawy obiad, który przygotujecie naprawdę prosto. Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym, sosem pomidorowym i ryżem stanowi bardzo smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. 

Takie okrągłe, mini cukinie są warzywem, które niezwykle kojarzą mi się z Włochami. Będąc na wakacjach i przeciskając się pomiędzy tymi niezwykle charakterystycznymi i hałaśliwymi (jak to na prawdziwych włochów przystało) straganami, miałem wrażenie, że otaczały mnie one dosłonie z każdej strony (podobne jak mini bakłżany i mnóstwo innych cudownych dobroci). W Polce spotkałem je dopiero stosunkowo niedawno, ale kiedy już tylko pojawiły się w zasięgu mojego wzroku – decyzja odnośnie do zakupu była wręcz błyskawiczna. Zapewne zadacie sobie pytanie  – czym tu się zachwycać? Przecież to tylko cukinia! Zgadzam się absolutnie, smakuje dokładnie tak samo jak każda inna, jednak uważam że w odróżnieniu od zwykłej cukini, te okrągłe niezwykle świetnie się prezentują i doskonale wyglądają już podane na talerzu!

Ta zapiekana cukinia faszerowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Przyrządzenie tego dania skupia się z reguły tylko na przygotowaniu farszu, a następnie nafaszerowaniu nim wydrążonych cukini i zapieczeniu w piekarniku do miękkości. Czas pieczenia zależy od wielkości użytych cukini i może się zdarzyć, że przekroczy wspomnianą w przepisie godzinę.

Zapiekana cukinia faszerowana w wersji mini

Faszerowane mini cukinie mięsem mielonym, sosem pomidorowym i ryżem. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl i zachwyć bliskich pysznym daniem!
Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

  • cukinia okrągła 6
  • większa szalotka 1
  • ząbki czosnek 2-3
  • mięso mielone wieprzowe 400 g
  • szklanka passata pomidorowa 1
  • szklanka ugotowanego ryż 1
  • duża szczypta oregano 1
  • garść posiekanej bazylia świeża 1
  • tartej mozzarella 125 g
  • g pokruszonego ser feta 50
  • sól pieprz

Instructions

  • Cukinie dokładnie myjemy i odcinamy "kapelusze". Przy pomocy łyżki wydrążamy środek każdej cukinii.Na łyżce oliwy podsmażamy szalotkę i posiekane ząbki czosnku. Dorzucamy mięso mielone i smażymy do czasu, aż mięso nieco zbrązowieje.Dodajemy pokrojone drobno wydrążone środki cukinii i passatę pomidorową. Smażamy ok. 5 minut. Doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem.Dodajemy ryż i startą mozzarellę. Przygotowanym farszem wypełniamy cukinie i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 60 minut.*10 minut przed końcem pieczenia cukinie posypujemy serem feta.

[/foodiepress]

Ta zapiekana cukinia faszerowana jest bardzo uniwersalna! Możecie użyć dowolnego rodzaju ryżu czy mięsa. Jeśli macie ochotę, ryż możecie zastąpić również kaszą, a mięso mielone,  np. pokrojonym w większą kostkę kurczakiem czy indykiem. Z powodzeniem zamiast okrągłych mini cukini podobnie możecie nafaszerować również cukinię klasyczną, ale nie tylko – świetnie sprawdzi się tutaj również  bakłażan czy kabaczek – zapewniam, że w każdej wersji ten przepis smakuje bardzo dobrze!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis:




Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.