Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
PIECZYWO

Focaccia z oliwkami, ziołami i czosnkiem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Focaccia z oliwkami, ziołami i czosnkiem – doskonały rodzaj pieczywa wywodzący się z kuchni włoskiej, który przypadnie do gustu każdemu. Świetnie smakuje sam, zamoczony w oliwie czy podany w formie kanapek.

Focaccia z oliwkami, ziołami i czosnkiem

Składniki:

Aromatyczna oliwa:

  • szklanki oliwa 1/2
  • łyżeczka tymianek 1
  • łyżeczka rozmaryn 1
  • ząbki starte lub drobno posiekane czosnek 2

Dodatkowo:

  • mąka pszenna 330 g
  • opakowanie 7g drożdże suszone 1
  • łyżeczka sól 1
  • łyżeczki cukier 1/3
  • szklanka ok. 240g woda 1

Instructions

  • Oliwę umieść w niewielkim garnuszku, dodaj tymianek, rozmaryn i czosnek. Na wolnym ogniu doprowadź oliwę do zagotowania i gotuj przez ok. 2-3 minuty (czosnek nie powinien się zbyt przyrumienić). Gorącą odstaw w chłodne miejsce na 5 minut.
  • Mąkę przesiej do miski i dodaj drożdże, sól oraz cukier. Wymieszaj łyżką. Dolej wodę i 1/2 części całej przygotowanej oliwy (1/4 szklanki). Ciasto wyrabiaj przez przynajmniej 10-15 minut przy pomocy robota kuchennego z hakiem lub ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i nie lepić się zbytnio do rąk. W razie potrzeby podsyp nieco mąki.
  • Gotowe ciasto przełóż do miski i pozostaw pod przykryciem do podwojenia objętości (ok. 1h). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrób i rozciągnij przy pomocy dłoni na grubszy placek o dowolnym kształcie (podobnie do pizzy). W razie problemów, możesz pomóc sobie wałkiem. Gotowy placek przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
  • Na wierzchu focacci, palcami utwórz gęsto niewielkie wgłębienia. Pozostałą oliwę rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni pieczywa. Rozłóż także oliwki i gałązki rozmarynu.
  • Focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 25 minut.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: