
Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem
Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem – świetny pomysł na pyszne śniadanie w wersji na słodko.

Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem
Składniki:
- Pomarańczowe tosty francuskie
- ulubione pieczywo - 2 kromki (polecam chałkę)
- jajko - 1 większe
- sok i skórka z pomarańczy - z 1/2 pomarańczy
- cukier - szczypta
- cynamon - szczypta
- Solony karmel:
- cukier - 100g
- masło - 40g
- śmietana 30% - 60g
- sól - szczypta
Wykonanie:
- Cukier wysypujemy równomiernie do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do skarmelizowania. Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony i zacznie nabierać brązowego koloru dorzucamy do niego pokrojone na kawałki masło i bardzo energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i cały czas szybko mieszając dolewamy kremówkę. Gotowy sos doprawiamy solą i pozostawiamy do ostudzenia.
- Jajko rozbijamy z sokiem i skórką otartą z pomarańczy. Dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy. Pieczywo umieszczamy w jajecznej mieszance, delikatnie dociskając z obu stron.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z odrobiną oleju (aby masło się nie przypalało). Na maśle umieszczamy pieczywo i obsmażamy z obu stron.
- Gotowe tosty podajemy polane solonym karmelem.
Brzmi jak idealne śniadanie na jutrzejszy poranek – czego chcieć więcej? Do tego aromatyczna kawa i można zaczynać dzień :)