Frittata z kurczakiem, cukinią i mozzarellą

Frittata z kurczakiem, cukinią i mozzarellą – pomysł na naprawdę pyszne śniadanie, późny lunch czy kolację, które przygotujecie na jednej patelni! :)


Jeśli nie wiecie co przygotować dzisiaj na śniadanie lub kolację oprócz klasycznych kanapek, jajecznicy czy płatków z mlekiem ten przepis jest właśnie dla Was. Duża ilość treściwych i świetnie dobranych składników zalanych rozbełtanymi jajkami to coś, co przypadnie do gustu każdemu. Dodatek cukinii, mozzarelli i kurczaka sprawia, że danie to staje się naprawdę bardzo pożywne i syci na długi czas. Wypróbujcie koniecznie, bo naprawdę warto!

Frittata z kurczakiem, cukinią i mozzarellą

Frittata z kurczakiem, cukinią i mozzarellą - wspaniały pomysł na doskonałe weekendowe śniadanie, które przygotujecie błyskawicznie. Mniam!
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

  • średnia cebula 1
  • mała cukinia 1
  • pojedynczy filet kurczak 1
  • jajka 5-6
  • kulki ok. 200g mozzarella 1-2
  • łyżki posiekanych pomidory suszone 2-3
  • mały pęczek bazylia świeża
  • sól pieprz
  • szczypta papryka słodka
  • szczypta papryka ostra

Instructions

  • Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niedoskonałości. Kroimy w niewielkie kawałki. Doprawiamy większą szczyptą soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz ostrej.
  • Na patelni (na łyżce masła i oliwy) podsmażamy drobno posiekaną cebulkę przez kilka minut. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy kurczaka i smażymy całość na większym ogniu do ścięcia mięsa. Następnie dodajemy pokrojone w półplasterki cukinię. Całość smażymy do lekkiego przyrumienienia składników.
  • Jajka dokładnie rozbijamy z większą szczyptą soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz ostrej. Jajka wylewamy na patelnię i podsmażamy pod przykryciem przez kilka minut (ok. 3-4).
  • Na wierzchu frittaty układamy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, posiekane pomidory oraz 1/2 ilości bazylii. Patelnię ponownie przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 10 minut.
  • Podajemy natychmiast, posypaną pozostałą częścią posiekanej bazylii.

[/foodiepress]

Join the Conversation

  1. Jak dawno nie robiłyśmy frittaty :) Bardzo chętnie byśmy taką przygarnęły :)

  2. wygląda cudnie , będzie się trzeba zabrać za nią

  3. Właśnie dzisiaj od rana chodzi za mną frittata i tak myślę, czy by jutro nie zrobić. Twoja wersja bardzo mi się podoba – pycha :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close