Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kolacje

Frittata ze szparagami i serem feta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Frittata ze szparagami i serem feta jest doskonałą, sezonową propozycją, która świetnie sprawdzi się zarówno jako śniadanie, kolacja a nawet bardzo prosty obiad. Osobiście uwielbiam zajadać nią w weekend, kiedy mogę pozwolić sobie na dłuższe, niczym nie pospieszane i leniwe śniadanie. Frittatę ze szparagami przygotujecie błyskawicznie i bez najmniejszego problemu. Z tym daniem poradzą sobie zarówno zupełni początkujący, jak również osoby, które na co dzień unikają pobytu w kuchni.Wystarczy podsmażyć szparagi z cebulką, a następnie całość zalać rozbełtanymi jajkami i doprowadzić do ścięcia. Ot, cała filozofia! Jeśli macie taką ochotę, do podsmażanej cebulki z powodzeniem dorzucić możecie również nieco dobrej szynki, boczku czy pancetty. Mięsny dodatek z pewnością wzbogaci smak, ale i sprawi że stanie się ono bardziej kaloryczne. Ta frittata ze szparagami doskonale komponować będzie się również ze szpinakiem, marchewką czy pomidorami. Pojedynczo lub wspólnie tworząc zupełnie nowy przepis. Wypróbujcie to pyszne danie i zobaczcie koniecznie także mój inny przepis na fritattę z pomidorami i czerwoną papryką, który już znajduje się na blogu.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Frittata ze szparagami i serem feta - przepis

Frittata ze szparagami i serem feta - wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl i przyrządź tą doskonałą sezonową propozycję na śniadanie lub kolację.
Prep Time 5 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

  • cebula 1
  • pęczka zielone szparagi 1/2
  • jajka 5
  • łyżki mleko 4
  • ser feta 100 g
  • sól pieprz

Instructions

  • Na patelni roztapiamy łyżkę masła i oliwy. Podsmażamy posiekaną drobno cebulkę i pokrojone w mniejsze kawałki szparagi przez ok. 5 minut. W misce mieszamy ze sobą jajka, mleko (lub śmietankę), sól i pieprz. Masę jajeczną wylewamy na patelnie i smażymy przez 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na wierzchu układamy pokruszony ser feta. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut.
Calories: 367.5kcal

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

4 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: