
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera)
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) , czyli mega zdrowy pomysł na przemycenie sporej ilości witamin, które kryją się w warzywach korzeniowych. Proponuję podanie ich z dwoma sosami: czosnkowym i ketchupowo-ziołowym. Naprawdę rewelacyjne towarzystwo. Musicie ich spróbować! :)

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 30 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera)
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) , czyli mega zdrowy pomysł na przemycenie sporej ilości witamin, które kryją się w warzywach korzeniowych. Proponuję podanie ich z dwoma sosami: czosnkowym i ketchupowo-ziołowym. Naprawdę rewelacyjne towarzystwo. Musicie ich spróbować! :)
Składniki:
- bataty - 2-3 sztuki
- buraki - 1-2 średniej wielkości
- marchew - 1-2 średniej wielkości
- seler - 1 niewielki
- oliwa - 2 łyżki
- sok z cytryny - 2 łyżki
- czosnek - 4-5 ząbków
- czosnek w proszku - 1 łyżeczka
- papryka słodka - 2-3 duże szczypty
- papryka ostra - 1 duża szczypta
- tymianek świeży - kilka gałązek świeżego
- tymianek suszony - szczypta
- kumin - szczypta (opcjonalnie)
- oregano - szczypta
- sól, pieprz
- Jogurtowy sos czosnkowy:
- jogurt naturalny - 1/2 szklanki
- majonez - 1-2 łyżki
- czosnek - 1-2 ząbki, przeciśnięte przez praskę
- koperek - posiekany, 2 duże łyżki
- Sos ketchupowo-ziołowy
- ketchup - 5-6 łyżek
- tymianek świeży - kilka gałązek, posiekanego
- bazylia świeża - kilka-kilkanaście listków
- pieprz - duża szyczpta
Wykonanie:
- Obrane i umyte bataty, buraki, marchew i seler kroimy w słupki. Przekładamy na blachę, polewamy oliwą, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy tymiankiem, papryką słodką, ostrą, oregano, kuminem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Powinny być miękkie w środku a z zewnątrz delikatnie chrupiące.
- Wszystkie składniki zarówno sosu czosnkowego jak i ketchupowo-ziołowego dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy z gotowymi frytkami.
Tak lubię jeść najbardziej:)
Bardzo apetycznie się prezentują, świetne zdjęcie.