
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe – doskonały przepis na orzeźwiający obiad, który przygotujecie w mniej niż 15 minut!

- Czas przygotowania: 25 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe
Składniki:
- pomidory - 4-5 sztuk
- arbuz - 2-3 (ok. 1-2 cm) plastry (obrane ze skóry)
- papryka - 1 większa
- ogórek - 1 (opcjonalnie)
- cebula - 1/2 niewielkiej
- czosnek - 1-2 ząbki
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny - do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Pomidory, paprykę i ogórka (jeśli używamy) dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę kroimy na mniejsze części. W wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej, stopniowo, umieszczamy najpierw pomidory, następnie paprykę, ogórka, arbuza i cebulę. Pod koniec możemy dorzucić także czosnek lub zetrzeć go na tarce.
- Powstały sok przelewamy do niewielkiego garnuszka lub miski. Dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodowce przez min. godzinę. Podajemy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, arbuzem, serem feta, bazylią lub miętą...
Ja lubię chłodniki, które są bardziej wodniste. Dzięki arbuzowi i zastosowaniu drobnego sita, taki właśnie jest ten chłodnik. Jeśli wolicie jednak bardziej treściwe zupy, przeciśnijcie wszystkie warzywa przez grubsze sito :)