Gazpacho pomidorowo-arbuzowe – doskonały przepis na orzeźwiający obiad, który przygotujecie w mniej niż 15 minut!

Gazpacho pomidorowo-arbuzowe

Prep Time 25 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

  • sztuk pomidory 4-5
  • ok. 1-2 cm plastry (obrane ze skóry) arbuz 2-3
  • większa papryka 1
  • opcjonalnie ogórek 1
  • niewielkiej cebula 1/2
  • ząbki czosnek 1-2
  • sól pieprz
  • do smaku opcjonalnie ocet balsamiczny

Instructions

  • Pomidory, paprykę i ogórka (jeśli używamy) dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę kroimy na mniejsze części. W wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej, stopniowo, umieszczamy najpierw pomidory, następnie paprykę, ogórka, arbuza i cebulę. Pod koniec możemy dorzucić także czosnek lub zetrzeć go na tarce.
  • Powstały sok przelewamy do niewielkiego garnuszka lub miski. Dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodowce przez min. godzinę. Podajemy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, arbuzem, serem feta, bazylią lub miętą...
  • Ja lubię chłodniki, które są bardziej wodniste. Dzięki arbuzowi i zastosowaniu drobnego sita, taki właśnie jest ten chłodnik. Jeśli wolicie jednak bardziej treściwe zupy, przeciśnijcie wszystkie warzywa przez grubsze sito :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close