fbpx

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym

Uwaga, uwaga! Oto mój sprawdzony (idealny) przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym. Wbrew pozorom zrobicie je szybko, prosto i przyjemnie.

Przepis w formie filmu:

https://www.facebook.com/watch/?v=2067786910190348

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym

Czas przygotowania 1 hour
Całkowity czas 1 hour

Składniki:

Gołąbki

  • główki ok.. 6-8 pojedynczych, dużych liści młoda kapusta 1/2
  • u mnie wieprzowe mięso mielone 600 g
  • ryż 200 g
  • duża lub 2 mniejsze cebula 1
  • po ok. 1/2 łyżeczki sól pieprz
  • litr bulion 1

Sos pomidorowy

  • ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 1-2
  • ok. 300ml passata pomidorowa
  • szczypta cukier
  • do smaku sól pieprz

Wykonanie

  • Ryż ugotuj na półtwardo (przez około 6-8 minut), odcedź i przelej zimną wodą. Ryż dodaj do miski z mięsem. Dorzuć podsmażoną na łyżce oleju cebulę i dopraw intensywnie solą i pieprzem.  Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  • Z główki kapusty oderwij pojedyncze liście i dokładnie umyj. W większym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzącej wkładaj po 3-4 liście, przykryj i gotuj ok. 5-7 minut (do czasu aż liście zmiękną). Liście wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i osusz.
  • Na środku każdego z liści ułóż po 2 łyżki farszu i zawiń.
  • Na spodzie większego naczynia ułóż 3-4 liście kapusty a na nich zawinięte gołąbki. Wlej bulion, doprowadź do zagotowania i gotuj pod przykryciem przez około 50 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos. Na łyżce oliwy podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj passatę pomidorową, cukier, sól i pieprz. Gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania.
  • Gołąbki podawaj z przygotowanym sosem.

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close