
Grillowany kurczak z risotto z zielonym groszkiem

- Czas przygotowania: 60 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Grillowany kurczak z risotto z zielonym groszkiem
Grillowany kurczak z risotto z zielonym groszkiem, czyli dokonały zestaw obiadowy, w skład którego wchodzi niezwykle aromatyczne mięso, kremowy ryż z zielonym groszkiem i prosta sałatka dla uzupełnienia. Pycha!
Składniki:
- Aromatyczny grillowany kurczak:
- filet z kurczaka - 1 podwójny
- papryka słodka - 1,5 łyżeczki
- papryka ostra - 0,5 łyżeczki
- pieprz - duża szczypta
- kolendra - 1 łyżeczka suszonej (liści)
- tymianek - 1/2 łyżeczki
- oregano - duża szczypta
- curry - 1/2 łyżeczki
- sos sojowy - 2 łyżki
- cebula - 1/2 niewielkiej, bardzo drobno posiekana
- czosnek - 2 ząbki, przeciśnięte przez praskę
- olej - 2-3 łyżki
- Kremowe risotto z zielonym groszkiem:
- cebula - 1/2 większej
- czosnek - 2 ząbki
- ryż arborio - ok. 200g
- białe wino - 1/2 szklanki
- groszek zielony - ok. 150g (świeżego lub mrożonego)
- bulion - ok. 600-800ml (w zależności od chłonności ryżu)
- śmietana 30% - ok. 150ml
- parmezan - ok. 5-6 łyżek, tartego
- sól, pieprz
- Dodatkowo: prosta sałatka, np. ta
Wykonanie:
- Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Przekrawamy na dwie części z grubości i umieszczamy w większej misce. Dodajemy wszystkie przyprawy, sos sojowy, cebulę, czosnek i olej. Bardzo dokładnie mieszamy i pokrywamy marynatą całe mięso. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę, najlepiej na noc (mięso im dłużej będzie marynowane, tym wyjdzie smaczniejsze).
- Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięte ząbki czosnku przez 2-3 minuty. Dodajemy groszek i smażymy wspólnie przez kolejne kilka minut. Następnie dorzucamy ryż i ponownie podsmażamy. Dolewamy wino i doprowadzamy do całkowitego odparowania. W następnej kolejności, stopniowo, dolewamy gorący bulion (tak by poziom płynu tylko delikatnie przykrywał ryż). Czynność powtarzamy kilkakrotnie, do czasu aż ryż "przyjmie" już maksymalną ilość płynu. Wtedy do ryżu dodajemy śmietankę i parmezan. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem (jeśli bulion nie jest wystarczająco przyprawiony). Gotujemy, stale mieszając, do czasu utworzenia się kremowej konsystencji.
- W międzyczasie na patelni grillowej smażymy mięso, przez kilka minut z każdej strony.
- Gotowego kurczaka podajemy z ryżem i wybraną sałatką.
Risotto przy podaniu można oprószyć dodatkowo niewielką ilością parmezanu.
Alergeny
Grillowany kurczak z risotto z zielonym groszkiem, czyli dokonały zestaw obiadowy, w skład którego wchodzi niezwykle aromatyczne mięso, kremowy ryż z zielonym groszkiem i prosta sałatka dla uzupełnienia. Pycha!