Gruszki pieczone w miodzie z cynamonem i czekoladą

Gruszki pieczone w miodzie z cynamonem i czekoladą – banalnie prosty, jednak zupełnie niebanalnie smakujący deser, który podbije podniebienia wszystkich wielbicieli słodyczy!

Gruszki pieczone w miodzie z cynamonem i czekoladą

Cook Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • sztuki gruszki 3
  • łyżki miód 2-3
  • szczypta cynamon
  • ziarenka z 1/2 laski wanilia

Dodatkowo:

  • ok. 50g roztopionej, dowolnej (u mnie deserowa) czekolada
  • kilka gałek lody śmietankowe

Instructions

  • Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy w żaroodpornym naczyniu.
  • Miód krótko podgrzewamy aby stał się płynny. Mieszamy z cynamonem i wanilią. Tak przygotowanym miodem polewamy dokładnie każdą z połówek gruszek.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
  • W międzyczasie czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  • Gotowe, jeszcze ciepłe gruszki polewamy roztopioną czekoladą i podajemy z lodami.

Gruszki pieczone w miodzie z cynamonem i czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close