
Hiszpańska tortilla z ziemniakami
Hiszpańska tortilla z ziemniakami to doskonała propozycja jednogarnkowego dania, którym zajadać możemy się na śniadanie, obiad lub kolację.
Tortilla zazwyczaj kojarzy się z pszennym lub kukurydzianym plackiem wywodzącym się z kuchni meksykańskiej. Możemy zawinąć w nią kurczaka, ryż lub świeże warzywa i szybko przygotować pysznego wrapa.
Zmieniając jednak kulinarną lokalizację na Hiszpanię możemy spotkać się z zupełnie innym znaczeniem słowa tortilla. Tortilla de patatas na Półwyspie Iberyjskim jest charakterystyczną dla tego rejonu odmianą omletu przygotowanego z dodatkiem ziemniaków i (opcjonalnie) innych dodatków jak cebula, chorizo czy lokalna hiszpańska szynka Jamón Serrano.
Dzisiaj chciałbym przedstawić Wam najbardziej klasyczną wersję tego pysznego dania.

Hiszpańska tortilla z ziemniakami
Składniki:
- ziemniaki - ok. 4-5 sztuk
- cebula - 1 niewielka
- jajka - 5 sztuk
- oregano - szczypta
- sól, pieprz
Wykonanie:



