Hiszpańska toritlla z ziemniakami

Hiszpańska tortilla z ziemniakami

Hiszpańska tortilla z ziemniakami to doskonała propozycja jednogarnkowego dania,  którym zajadać możemy się na śniadanie, obiad lub kolację.

Tortilla zazwyczaj kojarzy się z pszennym lub kukurydzianym plackiem wywodzącym się z kuchni meksykańskiej. Możemy zawinąć w nią kurczaka, ryż lub świeże warzywa i szybko przygotować pysznego wrapa.

Zmieniając jednak kulinarną lokalizację na Hiszpanię możemy spotkać się z zupełnie innym znaczeniem słowa tortilla. Tortilla de patatas na Półwyspie Iberyjskim jest charakterystyczną dla tego rejonu odmianą omletu przygotowanego z dodatkiem ziemniaków i (opcjonalnie) innych dodatków jak cebula, chorizo czy lokalna hiszpańska szynka Jamón Serrano.

Dzisiaj chciałbym przedstawić Wam najbardziej klasyczną wersję tego pysznego dania.

ŚNIADANIE WSZYSTKIE PRZEPISY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *