Hiszpańska toritlla z ziemniakami

Hiszpańska tortilla z ziemniakami

Hiszpańska tortilla z ziemniakami to doskonała propozycja jednogarnkowego dania,  którym zajadać możemy się na śniadanie, obiad lub kolację.

Tortilla zazwyczaj kojarzy się z pszennym lub kukurydzianym plackiem wywodzącym się z kuchni meksykańskiej. Możemy zawinąć w nią kurczaka, ryż lub świeże warzywa i szybko przygotować pysznego wrapa.

Zmieniając jednak kulinarną lokalizację na Hiszpanię możemy spotkać się z zupełnie innym znaczeniem słowa tortilla. Tortilla de patatas na Półwyspie Iberyjskim jest charakterystyczną dla tego rejonu odmianą omletu przygotowanego z dodatkiem ziemniaków i (opcjonalnie) innych dodatków jak cebula, chorizo czy lokalna hiszpańska szynka Jamón Serrano.

Dzisiaj chciałbym przedstawić Wam najbardziej klasyczną wersję tego pysznego dania.

ŚNIADANIE WSZYSTKIE PRZEPISY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *