Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Hummus z bobu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Hummus z bobu jest doskonałym urozmaiceniem klasycznej wersji hummusu na bazie ciecierzycy. To sezonowe i jakże ciekawe spojrzenie na tę popularną pastę, okazało się zdecydowanym strzałem w dziesiątkę!

Hummus jest daniem, a w zasadzie pastą lub też dipem, wywodzącą się z krajów arabskich. Klasycznie przyrządzany jest z gotowanych nasion ciecierzycy, zmiskowanych najczęściej z charakterystyczną pastą tahini, przygotowywaną na bazie sezamu, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Hummus najlepiej smakuje ze świeżymi warzywami, klasycznym pieczywem czy chlebkiem pita. Doskonale sprawdza się jednak również jako dodatek do innych dań, np sałatek czy jaj pod różną postacią.

Bób osobiście kojarzy mi się z czymś tradycyjnym i mocno polskim. Prawda jest jednak taka, że jest on niezmiernie popularny również na Bliskim Wschodzie. Pomimo faktu, że hummus oznacza ciecierzycę, często przygotowuje się go z różnych warzyw strączkowych, w tym z bobu właśnie. Poniższy przepis wypróbowłem już kilkukrotnie, z różnymi dodatkami i zawsze smakuje świetnie! Wypróbujcie go koniecznie.

Hummus z bobu

Hummus z bobu jest doskonałym urozmaiceniem klasycznej wersji hummusu na bazie ciecierzycy. To sezonowe i jakże ciekawe spojrzenie na tą popularną pastę, okazało się zdecydowanym strzałem w dziesiątkę!
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

  • bób 1/2 kg
  • większy ząbek czosnek 1
  • łyżki pasta tahini 2
  • szklanki oliwa 1/4
  • szklanki woda 1/4
  • z 1/2 sok z cytryny
  • sól pieprz

Opcjolnalenie: papryka ostra, kumin, natka pietruszki,

    Instructions

    • Bób gotujemy przez kilka-kilkanaście minut do miękkości.Ugotowany bób obieramy i umieszczamy w misie bledera. Dodajemy pastę tahini, czosnek, oliwę, wodę i sok z cytryny. Wszystkie skadniki dokładnie miskujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie dodać możemy równiez paprykę ostrą, kmin rzymski czy posiekaną natkę pietruszki.

    [/foodiepress]

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    2 komentarze

    Write A Comment

    Oceń przepis: