KOLACJA

Hummus z bobu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Hummus z bobu jest doskonałym urozmaiceniem klasycznej wersji hummusu na bazie ciecierzycy. To sezonowe i jakże ciekawe spojrzenie na tę popularną pastę, okazało się zdecydowanym strzałem w dziesiątkę!

Hummus jest daniem, a w zasadzie pastą lub też dipem, wywodzącą się z krajów arabskich. Klasycznie przyrządzany jest z gotowanych nasion ciecierzycy, zmiskowanych najczęściej z charakterystyczną pastą tahini, przygotowywaną na bazie sezamu, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Hummus najlepiej smakuje ze świeżymi warzywami, klasycznym pieczywem czy chlebkiem pita. Doskonale sprawdza się jednak również jako dodatek do innych dań, np sałatek czy jaj pod różną postacią.

Bób osobiście kojarzy mi się z czymś tradycyjnym i mocno polskim. Prawda jest jednak taka, że jest on niezmiernie popularny również na Bliskim Wschodzie. Pomimo faktu, że hummus oznacza ciecierzycę, często przygotowuje się go z różnych warzyw strączkowych, w tym z bobu właśnie. Poniższy przepis wypróbowłem już kilkukrotnie, z różnymi dodatkami i zawsze smakuje świetnie! Wypróbujcie go koniecznie.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Podziel się swoją opinią