Hummus z bobu

Hummus z bobu

Hummus z bobu jest doskonałym urozmaiceniem klasycznej wersji hummusu na bazie ciecierzycy. To sezonowe i jakże ciekawe spojrzenie na tę popularną pastę, okazało się zdecydowanym strzałem w dziesiątkę!

Hummus jest daniem, a w zasadzie pastą lub też dipem, wywodzącą się z krajów arabskich. Klasycznie przyrządzany jest z gotowanych nasion ciecierzycy, zmiskowanych najczęściej z charakterystyczną pastą tahini, przygotowywaną na bazie sezamu, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Hummus najlepiej smakuje ze świeżymi warzywami, klasycznym pieczywem czy chlebkiem pita. Doskonale sprawdza się jednak również jako dodatek do innych dań, np sałatek czy jaj pod różną postacią.

Bób osobiście kojarzy mi się z czymś tradycyjnym i mocno polskim. Prawda jest jednak taka, że jest on niezmiernie popularny również na Bliskim Wschodzie. Pomimo faktu, że hummus oznacza ciecierzycę, często przygotowuje się go z różnych warzyw strączkowych, w tym z bobu właśnie. Poniższy przepis wypróbowłem już kilkukrotnie, z różnymi dodatkami i zawsze smakuje świetnie! Wypróbujcie go koniecznie.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

KOLACJA NA ZIMNO ŚNIADANIE WEGAŃSKIE WEGETARIAŃSKIE WSZYSTKIE PRZEPISY

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *