
Idealne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane – znane i lubiane niemal przez wszystkich. Podawane ze śmietaną, gulaszem a nawet z cukrem. Doskonały pomysł na niewymagający i niedrogi obiad. Ale jak zrobić placki idealne? Jakich użyć proporcji i jak nie przesadzić z mąką? Zobacz koniecznie mój wielokrotnie sprawdzony przepis :)

- Czas przygotowania: 35 minut
Idealne placki ziemniaczane
Składniki:
- ziemniaki - 1/2 kg
- cebula - 1 sztuka
- jajko - 1 sztuka
- mąka pszenna - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku (sporo)
- Do podania: śmietana/jogurt naturalny, sos czosnkowy, gulasz, sos pieczarkowy, cukier,...
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Zetrzyj do miski na tarce o grubszych oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj do miski razem z jajkiem i mąką. Dopraw intensywnie solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Smaż placki na niewielkim ogniu do czasu aż staną się złociste z obu stron.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym, gulaszem czy sosem pieczarkowym.