Idealne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane – znane i lubiane niemal przez wszystkich. Podawane ze śmietaną, gulaszem a nawet z cukrem. Doskonały pomysł na niewymagający i niedrogi obiad. Ale jak zrobić placki idealne? Jakich użyć proporcji i jak nie przesadzić z mąką? Zobacz koniecznie mój wielokrotnie sprawdzony przepis :)

Idealne placki ziemniaczane

Prep Time 35 mins
Total Time 35 mins

Składniki:

  • ziemniaki 1/2 kg
  • sztuka cebula 1
  • sztuka jajko 1
  • łyżka mąka pszenna 1
  • do smaku sporo sól, pieprz

Do podania: śmietana/jogurt naturalny, sos czosnkowy, gulasz, sos pieczarkowy, cukier,...

    Instructions

    • Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Zetrzyj do miski na tarce o grubszych oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj do miski razem z jajkiem i mąką. Dopraw intensywnie solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
    • Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Smaż placki na niewielkim ogniu do czasu aż staną się złociste z obu stron.
    • Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym, gulaszem czy sosem pieczarkowym.

    [/foodiepress]

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close