Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Idealny torcik bezowy z truskawkami i malinami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Idealny torcik bezowy z truskawkami i malinami to moja propozycja na weekendowy deser, który pokochacie od pierwszego kęsa! Naprawdę obłęd, nie przesadzam!


Idealnie biała, chrupiąca na zewnątrz i jednocześnie jeszcze piankowa w środku beza, przełożona bitą śmietaną zmieszaną z odrobiną mascarpone i doskonałą (subtelnie kwaskową), błyskawiczną konfiturą z truskawek i malin, która doskonale komponuje się ze słodyczą bezy i śmietany. Deser, który sprawi, że z każdą łyżeczką będziecie mieli jeszcze większą ochotę na więcej! :)

Idealny torcik bezowy z truskawkami i malinami

Idealny torcik bezowy z truskawkami i malinami z pewnością kulinarnie podbije serce każdego łasucha! Perfekcyjne blaty bezowe, bita śmietana i błyskawiczna konfitura z truskawek i malin. Pycha!
Prep Time 3 hrs 30 mins
Total Time 3 hrs 30 mins

Składniki:

Idealne blaty bezowe:

  • sztuk białka 10
  • i 1/4 szklanki najlepszy będzie drobny cukier do wypieków cukier 2
  • łyżeczki biały ocet 2
  • pełna łyżka z okopką mąka ziemniaczana 1
  • szczypta sól

Błyskawiczna owocowa konfitura:

  • truskawki 400 g
  • maliny 200 g
  • łyżki cukier 3-4

Dodatkowo:

  • bita śmietana 500 g
  • opcjonalnie mascaropne 100 g
  • łyżki cukier puder 1-2

Instructions

  • Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo (po łyżce) cały czas ubijając dodajemy cukier. Po dodaniu całego cukru, białka ubijamy jeszcze przez około 5 minut do czasu aż cukier zupełnie się rozpuści. Wówczas dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Ponownie krótko lecz intensywnie miksujemy składniki z białkami do dokładnego połączenia. Gotowa masa bezowa powinna być idealnie sztywna i błyszcząca.
  • Na trzech blachach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia, przy pomocy tortownicy  lub talerza o średnicy ok. 22cm odrysowujemy okręgi. W przygotowanych polach rozprowadzamy przy pomocy szpatułki (podzielone na trzy części) białka tworząc fantazyjną strukturę.
  • Pieczemy (suszymy) w piekarniku nagrzanym do 80 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez około 2,5-3 godziny. Wysuszone bezy pozostawiamy w podchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
  • W garnku lub na patelni umieszaczamy owoce wraz z cukrem i gotujemy je stale mieszając przez około 10 minut, do czasu aż nadmiar płynu odparuje, a konfitura zgęstnieje. Gotową odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodając mascarpone.
  • Torcik układamy warstwowo, zaczynając od blatu bezowego, następnie rozprowadzając 1/2 bitej śmietany z mascarpone i 1/2 konfitury owocowej. Czynności powtarzamy, zwieńczając całość trzecim blatem bezowym, który opcjonalnie przyozdobić możemy dodatkowo świeżą miętą.

27752038_1558818987570139_1766622555738893122_n (1)

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: