jak zrobić idealne kruche ciasto

Jak zrobić idealne kruche ciasto?

Kruche ciasto wykorzystywane jest nie tylko w kuchni polskiej, ale w większym lub mniejszym stopniu na całym świecie. U nas najczęściej służy do przyrządzania kruchych babeczek, szarlotek czy jako spód do serników. W USA dla przykładu również używają go do swojej wersji szarlotki – Apple pie – z charakterystyczną kratką na wierzchu. We Francji pojawia się w wersji słodkiej i wytrawnej jako baza do różnorodnych tart.

Aby jednak te wszystkie pyszności przygotować potrzebujemy dobrego, bazowego przepisu na kruche ciasto. Na blogu znajdziecie różne receptury przy różnych przepisach. Postanowiłem jednak zamieścić także jeden podstawowy przepis, który z powodzeniem będziecie mogli wykorzystać do każdego przepisu. Przepis ten zamieszczam w ramach reaktywowanej na blogu serii Kuchenne ABC, w której regularnie będą pojawiać się moje sprawdzone bazowe przepisy m.in. na podstawowe ciasta, dania główne, surówki, sosy i wiele więcej. Zachęcam do jej śledzenia.


Przejdę jednak do sedna i odpowiem na tytułowe  pytanie – jak zrobić idealne kruche ciasto?

Przepis poniżej pozwoli Ci na przygotowanie:

  • około 15-16 kruchych babeczek,
  • tarty o średnicy około 22cm,
  • spodu do sernika w tortownicy o średnicy ok. 26cm.

Jeśli chciałabyś/chciałbyś przygotować szarlotkę, pomóż składniki przepisu dwukrotnie.

To już! Idealne kruche ciasto gotowe! Proste, prawda?


Teraz możesz już wykorzystać je do dowolnego przepisu. Mnóstwo przepisów z udziałem kruchego ciasta znajdziesz poniżej:

[post_grid id=’8910′]

Ciekawostki i porady:
  • Kruche ciasto możesz z powodzeniem mrozić. Jeżeli przygotujesz go za dużo po prostu zawiń je w folię spożywczą i umieść w zamrażarce. W ten sposób nie zmarnujesz go i będziesz je mieć zawsze pod ręką.
  • Kruche ciasto nie lubi ciepła. Powinno zarabiać się je jak najszybciej i przed pieczeniem koniecznie trzeba je dobrze schłodzić.
  • Jeśli chcesz zachować kruchość ciasta, nie przechowuj go w lodówce. Ta sprawi że ciasto zmięknie.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, śmiało zadaj je poniżej w komentarzu, postaram się rozwiać Twoje wątpliwości jak najszybciej :)

 
WSZYSTKIE PRZEPISY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *