...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Wszystkie przepisy

Jak zrobić idealne kruche ciasto?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Kruche ciasto wykorzystywane jest nie tylko w kuchni polskiej, ale w większym lub mniejszym stopniu na całym świecie. U nas najczęściej służy do przyrządzania kruchych babeczek, szarlotek czy jako spód do serników. W USA dla przykładu również używają go do swojej wersji szarlotki – Apple pie – z charakterystyczną kratką na wierzchu. We Francji pojawia się w wersji słodkiej i wytrawnej jako baza do różnorodnych tart.

Aby jednak te wszystkie pyszności przygotować potrzebujemy dobrego, bazowego przepisu na kruche ciasto. Na blogu znajdziecie różne receptury przy różnych przepisach. Postanowiłem jednak zamieścić także jeden podstawowy przepis, który z powodzeniem będziecie mogli wykorzystać do każdego przepisu. Przepis ten zamieszczam w ramach reaktywowanej na blogu serii Kuchenne ABC, w której regularnie będą pojawiać się moje sprawdzone bazowe przepisy m.in. na podstawowe ciasta, dania główne, surówki, sosy i wiele więcej. Zachęcam do jej śledzenia.


Przejdę jednak do sedna i odpowiem na tytułowe  pytanie – jak zrobić idealne kruche ciasto?

Przepis poniżej pozwoli Ci na przygotowanie:

  • około 15-16 kruchych babeczek,
  • tarty o średnicy około 22cm,
  • spodu do sernika w tortownicy o średnicy ok. 26cm.

Jeśli chciałabyś/chciałbyś przygotować szarlotkę, pomóż składniki przepisu dwukrotnie.

Idealne kruche ciasto:

Składniki:

  • mąką pszenna 200 g
  • masło 100 g
  • łyżek cukier puder 5
  • szczypta sól
  • sztuka żółtko 1
  • z ¼ cytryny sok z cytryny

W wersji wytrawnej pomiń cukier. Sok cytrynowy nie wpłynie na smak ciasta.

    Instructions

    • Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier i sól.
    • Zagarnij wszystkie składniki i rozcieraj masło palcami, łącząc je z mąką i tworząc kruszonkę.
    • Do tak powstałej kruszonki dodaj żółtko i sok z cytryny.
    • Przy pomocy noża połącz składniki płynne z mąką.
    • Teraz wyrób ciasto (nie rób tego długo, tylko do połączenia wszystkich składników).
    • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na przynajmniej 1 godzinę.

    To już! Idealne kruche ciasto gotowe! Proste, prawda?


    Teraz możesz już wykorzystać je do dowolnego przepisu. Mnóstwo przepisów z udziałem kruchego ciasta znajdziesz poniżej:

    [post_grid id=’8910′]

    Ciekawostki i porady:
    • Kruche ciasto możesz z powodzeniem mrozić. Jeżeli przygotujesz go za dużo po prostu zawiń je w folię spożywczą i umieść w zamrażarce. W ten sposób nie zmarnujesz go i będziesz je mieć zawsze pod ręką.
    • Kruche ciasto nie lubi ciepła. Powinno zarabiać się je jak najszybciej i przed pieczeniem koniecznie trzeba je dobrze schłodzić.
    • Jeśli chcesz zachować kruchość ciasta, nie przechowuj go w lodówce. Ta sprawi że ciasto zmięknie.

    Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, śmiało zadaj je poniżej w komentarzu, postaram się rozwiać Twoje wątpliwości jak najszybciej :)

     
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    Write A Comment

    Oceń przepis:




    Optimized by Seraphinite Accelerator
    Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.