Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Wszystkie przepisy

Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Jak przygotować jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką? To jeszcze prostsze niż mogłoby się wydawać! Wystarczy tylko kilkanaście minut wolnego czasu i odrobina chęci.

Ciasta jogurtowe w przeciwieństwie do zwykłych ciast ucieranych chakarteryzują się znacznie większą wilgotnością i nieco odmienną strukturą. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka podstawowych składników, z jogurtem naturalnym na czele :) Dzięki temu to ciasto to świetny pomysł kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto jogurtowe możecie przygotować z dowolnymi owocami. U mnie dzisiaj w wersji z jabłkami, ale świetnie wyjdzie także z truskawkami, jagodami czy śliwkami. A, nie zapomnijcie o kruszonce! Pyszna, chrupiąca maślana kruszonka to w tym cieście zupełny must-have.

5 z jednej oceny

Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • jogurt naturalny 400 g
  • sztuki jajka 3
  • szklanka olej 1
  • szklanki cukier 3/4
  • łyżeczki* ekstrakt waniliowy 1-2
  • szklanki mąka pszenna 3
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • duże lub 2 średniej wielkości jabłka 1

Kruszonka

  • masło 50 g
  • cukier 50 g
  • mąka 50 g

* Można zastąpić cukrem z wanilią, ewentualnie cukrem/aromatem wanilinowym.

    Instructions

    • Do większej wbij jajka. Dodaj jogurt naturalny, cukier i olej - wymieszaj dokładnie. Następnie do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj (lub dokładnie wymieszaj) do czasu uzyskania gładkiego ciasta.
    • Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylej ciasto do formy.
    • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki a następnie w plasterki. Rozłóż owoce po powierzchni ciasta.
    • W miseczce umieść masło, mąkę i cukier. Rozcieraj składniki pałacami aż do uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku, Kruszonkę rozsyp równomiernie po wierzchu ciasta.
    • Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem, 180 stopni bez termoobiegu) i piecz do tzw. suchego patyczka. U mnie zajęło to około 60 minut.

    Źródło przepisu tutaj.

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    1 Comment

    Write A Comment

    Oceń przepis: