
Kanapki z jabłkiem, boczkiem i wędzoną goudą

Kanapki z jabłkiem, boczkiem i wędzoną goudą - przepis
Kanapki z jabłkiem, boczkiem i wędzoną goudą. Z pozoru niekoniecznie pasujące do siebie składniki, razem smakują obłędnie! Pychota!
Składniki:
- ulubione pieczywo - 2 kromki
- Zielony majonez:
- majonez - 3 łyżki
- rukola - 1 mała garść
- tymianek - 1 łyżeczka, świeżego
- Dodatkowo:
- Karmelozowana cebulka:
- cebula czerwona - 1
- ocet winny - 1 łyżeczka
- cukier - większa szczypta
- sól, pieprz
- boczek - 3-4 plasterki
- rukola - 2 garści
- jabłka - 1
- gouda wędzona - kilka plasterków
Wykonanie:
- Pieczywo opiekamy w tosterze lub na suchej patelni.
- W naczyniu blendera umieszczamy majonez, rukolę i świeży tymianek. Dokładnie miksujemy.
- Czerwoną cebulkę kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy cukier, ocet balsamiczny i smażymy razem przez 7 minut. W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy również boczek (jeśli używamy).
- Kanapki smarujemy majonezem, układamy rukolę, boczek, pokrojone w plasterki jabłko, wędzoną goudę i karmelizowaną cebulkę.
Kanapki z jabłkiem, boczkiem i wędzoną goudą. Fantastyczne połączenie idealnie przypieczonego pieczywa, rukolowo-tymiankowego majonezu, chrupiącego boczku, jabłek, wędzonej goudy i karmelizowanej cebulki. Z pozoru niekoniecznie pasujące do siebie składniki, razem smakują obłędnie! W wersji wegetariańskiej swobodnie możecie pomiąć boczek.
Zawsze jabłkiem rozpoczynamy dzień ale takie połączenie nawet nam nigdy do głowy nie przyszło! :D