fbpx

Kanapki z jabłkiem, boczkiem i wędzoną goudą

Kanapki z jabłkiem, boczkiem i wędzoną goudą. Fantastyczne połączenie idealnie przypieczonego pieczywa, rukolowo-tymiankowego majonezu, chrupiącego boczku, jabłek, wędzonej goudy i karmelizowanej cebulki. Z pozoru niekoniecznie pasujące do siebie składniki, razem smakują obłędnie! W wersji wegetariańskiej swobodnie możecie pomiąć boczek.

Kanapki z jabłkiem, boczkiem i wędzoną goudą - przepis

Kanapki z jabłkiem, boczkiem i wędzoną goudą. Z pozoru niekoniecznie pasujące do siebie składniki, razem smakują obłędnie! Pychota!
Czas przygotowania 20 minutes
Całkowity czas 20 minutes

Składniki:

  • ulubione pieczywo 2 kromki

Zielony majonez:

  • majonez 3 łyżki
  • rukola 1 mała garść
  • tymianek świeży 1 łyżeczka

Dodatkowo:

    Karmelozowana cebulka:

    • cebula czerwona 1
    • ocet winny 1 łyżeczka
    • cukier większa szczypta
    • sól, pieprz do smaku
    • boczek 3-4 plasterki
    • rukola 2 garści
    • jabłko 1
    • gouda wędzona kilka plasterków

    Wykonanie

    • Pieczywo opiekamy w tosterze lub na suchej patelni.W naczyniu blendera umieszczamy majonez, rukolę i świeży tymianek. Dokładnie miksujemy.Czerwoną cebulkę kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy cukier, ocet balsamiczny i smażymy razem przez 7 minut. W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy również boczek (jeśli używamy).Kanapki smarujemy majonezem, układamy rukolę, boczek, pokrojone w plasterki jabłko, wędzoną goudę i karmelizowaną cebulkę.

    Join the Conversation

    1. Zawsze jabłkiem rozpoczynamy dzień ale takie połączenie nawet nam nigdy do głowy nie przyszło! :D

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close