
Kanapki z wędzonym łososiem i winogronami

Kanapki z wędzonym łososiem i winogronami - przepis
Kanapki z wędzonym łososiem i winogronami to pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Wypróbuj go i ze smakiem rozpocznij lub zakończ swój dzień!
Składniki:
- ulubione pieczywo - 2 kromki
- rukola - 2 garści
- łosoś wędzony - 100g
- ser brie - 60g
- winogrona czerwone - kilka
- koperek - posiekany (opcjonalnie)
- Prosty sos tzatziki:
- jogurt naturalny - 3-4 łyżek
- ogórek - 1/4 większego
- czosnek - 1 ząbek
- mięta - 1 łyżeczka (posiekanej)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Pieczywo opiekamy w tosterze lub na suchej, grillowej patelni z obu stron. Układamy rukolę, wędzonego łososia, pokrojony w plasterki ser brie i winogrona. Posypujemy posiekanym koperkiem (opcjonalnie).
- Jogurt naturalny umieszczamy w niewielkiej miseczce. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do jogurtu. Dodajemy również przeciśnięte ząbki czosnku i posiekaną miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy kanapki.
Kanapki z wędzonym łososiem i winogronami to pyszny i banalnie prosty w wykonaniu pomysł na śniadanie lub kolację, który kiedyś już pojawił się na blogu, ale zdecydowanie potrzebował odświeżenia. Chrupiące, dobrze przypieczone pieczywo, aromatyczna rukola, wędzony łosoś, ser brie i czerwone winogrona – wszystko podane w towarzystwie prostego sosu tzatziki. Świetnie komponujące się wspólnie składniki, które sprawią, że ze smakiem rozpoczniesz lub zakończysz swój dzień! :)
Ciekawy dodatek owoców do łososia :D