Karp w migdałach z winnym sosem

Karp – słodkowodna ryba bez której w zdecydowanej większości polskich domów wręcz nie można wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowywany na wiele sposobów – smażony, pieczony, w galarecie czy po żydowsku. Mimo faktu, że jest on aż tak popularny w całym kraju, w moim domu,  na przekór, od zawsze był on nieszczególnie darzony sympatią. Jakoś niekoniecznie rozumieliśmy jego fenomen. Prawdopodobnie wynika to z faktu, że rodzice mieli w przeszłości (nie)przyjemność próbowania karpia kiepskiej jakości, dodatkowo przygotowanego w nienajlepszym wydaniu. Każdy zwolennik karpia na wigilijnym stole doskonale wie, że jego jakość jest jedną z najważniejszych cech, która wpływa na powodzenie jego przyrządzenia. Zła jakość hodowli zawsze odbije się na finalnym smaku tej ryby. Sytuacja ta sprawiła, że karpia długo omijaliśmy szerokim łukiem i zawsze zamienialiśmy na inny gatunek, po prostu, z przyzwyczajenia. W tym roku osobiście postanowiłem jednak pójść w zgodzie z tradycją i już przed Świętami pokusiłem się o zakup karpia by spróbować odczarować jego negatywny pryzmat. Okazało się to naprawdę dobrym pomysłem! Myślę, że kulinarne wybory w stosunku do ryb goszczących na świątecznym stole w kolejnych latach mogą ulec zmianie, bo poniższy przepis najzwyczajniej przypadł do gustu wszystkim  i na pewno zajmie honorowe miejsce na tegorocznej Wigilii! Naprawdę pyszne wydanie karpia przygotowanego w migdałach i podanego z bardzo aromatycznym i niezwykle pasującym do niego winnym sosem o lekko słodkawej nucie. Czyste niebo w gębie, które pokazuje jak naprawdę prosto i szybko można przyrządzić karpia, który niemal rozpływa się w ustach!

Karp w migdałach z winnym sosem

Naprawdę pyszne wydanie karpia przygotowanego w migdałach i podanego z bardzo aromatycznym i niezwykle pasującym do niego winnym sosem o lekko słodkawej nucie. Czyste niebo w gębie, które pokazuje jak naprawdę prosto i szybko można przyrządzić karpia, który niemal rozpływa się w ustach!
Prep Time 40 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Ryba

  • po 350g filety z karpia 2
  • całe jajko 1
  • kilka łyżek mąka
  • ok. 100 g migdały w płatkach
  • ok. 1/3 łyżeczki można zastąpić skórką z pomarańczy skórka z cytryny

Sos

  • szklanki wino czerwone 2/3
  • łyżka cukier 1
  • garść rodzynki
  • szklanki śmietana 30% ½
  • łyżki masło 3
  • ok. 1/3 łyżeczki można zastąpić skórką z pomarańczy skórka z cytryny

Instructions

  • Oczyszczone ze strony skóry filety karpia układamy stroną mięsa do góry. Skrawamy wierzch (pozbywając się ości) i odkrojone elementy umieszczamy w niewielkim garnku. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania i na wolnym ogniu bulion gotujemy przez około 20-30 minut.
  • W tym czasie filety doprawiamy dużą szczyptą soli, pieprzu i odrobiną skórki otartej z cytryny. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i płatkach migdałów. Filety obsmażamy przez 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zarówno przy panierowaniu jak i obsmażaniu skupiamy się wyłącznie na stronie mięsa, nie skóry.
  • Bulion przyrządzony na bazie ości karpia odcedzamy i redukujemy do czasu aż straci on około 50% objętości.
  • Na patelnie po smażeniu karpia dodajemy cukier i rodzynki. Doprowadzamy do skarmelizowana (ale nie przypalenia!), dolewamy wino i gotujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy bulion i nieco skórki otartej z cytryny lub pomarańczy. Doprowadzamy do zredukowania. Po odparowaniu sosu dodajemy śmietankę i dorzucamy zimne masło, doprowadzamy do połączenia i uzyskania gęstszego sosu.
  • Filety z karpia zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 5-6 minut. Gotowe podajemy w towarzystwie przygotowanego sosu.

Wpis został zrealizowany przy współpracy z Makro – miejscem, w którym zawsze znajdziecie karpia najwyższej jakości.

Źródło inspiracji: przepis na karpia autorstwa Karola Okrasy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close