fbpx

Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym – wielokrotnie sprawdzony i przetestowany przepis na idealną karpatkę z kremem budyniowym. Fenomenalny smak :)


Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast, chociaż wcale nie przyrządzam jej zbyt często. Tak naprawdę nawet nie wiem czym jest to spowodowane, skoro to ciasto jest tak pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy przecież tylko upiec dwa placki z ciasta parzonego i przełożyć je masą budyniową. Łatwizna! ;)

Karpatka z tego przepisu, jak dla mnie, wychodzi idealnie słodka. W zależności jednak od faktu czy wolicie ciasta mniej lub bardziej słodkie, możecie naturalnie indywidualnie dostosować ilość cukru :) Wypróbujcie ją koniecznie!

 

 



W tym przepisie przyda się:

Metalowa forma do pieczenia Mastrad 36x26cm
Wałek kuchenny marmurowy Judge
Mikser Artisan 125








Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym - wielokrotnie sprawdzony i przetestowany przepis na idealną karpatkę z kremem budyniowym. Fenomenalny smak :)
Czas przygotowania 1 hour
Całkowity czas 1 hour

Składniki:

Ciasto parzone:

  • masło 125 g
  • ok. 250g woda
  • ok. 130g mąka pszenna
  • sztuk jajka 5

Masa budyniowa:

  • ok. 800ml mleko
  • opakowania budynie śmietankowe 2
  • łyżki pominąć jeżeli budynie są słodzone cukier 4
  • łyżka mozna zastąpić ziarenkami z 1/2 laski świeżej wanilii cukier z wanilią 1
  • masło 200 g
  • łyżki + do posypania cukier puder 2

Wykonanie

  • W garnuszku rozpuszczamy masło i dolewamy wodę. Dodajemy przesiana mąkę i energicznie mieszamy do połączenia ciasta w całość. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy stopniowo jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • 1/2 gotowego ciasta rozprowadzamy (rozsmarowujemy łyżką) na całej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.  Po upieczeniu analogicznie postępujemy z pozostałą częścią ciasta.
  • Jeśli posiadamy dwie formy o takich samych wymiarach, naturalnie możemy przyspieszyć swoją prace piekąc dwa placki jednocześnie.
  • Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki. Dodajemy proszek budyniowy, cukier oraz cukier z wanilią lub wanilię. Dokładnie łączymy. W nieprzywierającym garnku doprowadzamy do zagotowania pozostałą część mleka. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego budyniową mieszankę bardzo energicznie mieszając. Po ponownym zagotowaniu budyniu, odstawiamy go do całkowitego ostudzenia.
  • Masło wraz z dwoma łyżkami cukru pudru ucieramy na puch. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.
  • Gotową masą przekładamy zupełnie zimne blaty i posypujemy cukrem pudrem.

Join the Conversation

  1. Karpatka to też jedno z naszych ulubionych ciast obok, którego nie umiemy przejść obojętnie :)

  2. Jeżeli podajesz przepis na ciasto, tort i to… należy OBOWIĄZKOWO podać wymiary formy. Tą zasadę powinien pamiętać każdy, kto podaję przepis. Czy to tak trudno o tym pamiętać? Bez tej wiedzy nie upieczemy dobre ciasto!!!

    1. Piotr Author says:

      Zapewniam, że doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Problem leży po stronie technicznej. Ilość porcji/wymiary formy wyświetlane były przez odpowiedni skrypt, który po aktualizacji nie współpracuje dobrze z aktualnym szablonem. Korekty muszę dokonać ręcznie w ponad 150 przepisach co zajmie trochę czasu. Wymiary formy do tego przepisu to 25×35 cm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close