Kasza jaglana z warzywami i jajkiem

Kasza jaglana z warzywami i jajkiem. Bardzo prosta i pyszna propozycja na drugie śniadanie, obiad lub kolację, którą przygotujecie w kilkanaście minut!

Kasza jaglana z warzywami i jajkiem - przepis

Kasza jaglana z warzywami i jajkiem. Wypróbuj tę pyszną propozycję na drugie śniadanie, obiad lub kolację, którą przygotujesz w kilkanaście minut!
Prep Time 10 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

  • kasza jaglana 3/4 szklanki
  • bulion 1,5 szklanki
  • brokuł 1/2 większego
  • pomidory koktajlowe 1 duża garść
  • szalotka 1 niewielka
  • ser feta 80 g
  • jajka 2-3
  • papryka ostra szczypta
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Instructions

  • Kaszę jaglaną umieszczamy na sicie i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Po wypłukaniu dokładnie, dwukrotnie przelewamy ją wrzątkiem i umieszczamy w garnku. Dolewamy wodę lub bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut aż kasza wchłonie cały płyn.W tym czasie brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5-6 minut. Na oddzielnej patelni rozbijamy jajka i smażymy przez 3-4 minuty.Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną szalotkę (jeśli używamy), dorzucamy brokuł i przekrojone pomidorki koktajlowe. Warzywa krótko podsmażamy, następnie dosypujemy ugotowaną kaszę jaglaną. Całość doprawiamy solą i pieprzem.Danie podajemy posypane pokruszonym serem feta z jajkiem sadzonym.

Join the Conversation

  1. Świetne danie. Już mi smakuje ?

  2. Julianna Bednarczuk says:

    mmm, pyszny obiad albo kolacja;)

  3. marta sztabińska says:

    Smacznie i zdrowo ;)

  4. Oj, zjadłbym teraz takie śniadanie :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close