
Kasza jaglana z warzywami i jajkiem

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 5 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Kasza jaglana z warzywami i jajkiem - przepis
Kasza jaglana z warzywami i jajkiem. Wypróbuj tę pyszną propozycję na drugie śniadanie, obiad lub kolację, którą przygotujesz w kilkanaście minut!
Składniki:
- kasza jaglana - 3/4 szklanki
- bulion - 1,5 szklanki
- brokuł - 1/2 większego
- pomidorki koktajlowe - 1 duża garść
- szalotka - 1 niewielka
- ser feta - 80g
- jajka - 2-3
- papryka ostra - szczypta
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną umieszczamy na sicie i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Po wypłukaniu dokładnie, dwukrotnie przelewamy ją wrzątkiem i umieszczamy w garnku. Dolewamy wodę lub bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut aż kasza wchłonie cały płyn.
- W tym czasie brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5-6 minut. Na oddzielnej patelni rozbijamy jajka i smażymy przez 3-4 minuty.
- Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną szalotkę (jeśli używamy), dorzucamy brokuł i przekrojone pomidorki koktajlowe. Warzywa krótko podsmażamy, następnie dosypujemy ugotowaną kaszę jaglaną. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Danie podajemy posypane pokruszonym serem feta z jajkiem sadzonym.
Alergeny
Kasza jaglana z warzywami i jajkiem. Bardzo prosta i pyszna propozycja na drugie śniadanie, obiad lub kolację, którą przygotujecie w kilkanaście minut!
Świetne danie. Już mi smakuje ?
mmm, pyszny obiad albo kolacja;)
Smacznie i zdrowo ;)
Oj, zjadłbym teraz takie śniadanie :D