Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Desery

Kawowy krem zabajone z owocami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Kawowy krem zabajone z owocami to deser, który jest w stanie przygotować dosłownie każdy, nawet osoba bez najmniejszych zdolności cukierniczych i to w nie więcej niż kwadrans! Z pewnością pokochają go wszyscy fani koglu-moglu, ale także jego przeciwnicy, którzy obawiają się spożywania surowych jajek, ponieważ w tym deserze jajka nie są tak wyczuwalne i przede wszystkim są one zaparzone, czyli w pełni bezpieczne :)


Kawowy krem zabajone z owocami

Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

  • sztuki żółtka 3
  • ok. 50g cukier
  • ok. 50ml* likier kawowy

* Jeżeli nie przepadacie za smakiem kawy, możecie wykorzystać dowolny inny likier (np. Amaretto) lub klasycznie skorzystać z dodatku słodkiego, białego wina.

    Instructions

    • Żółtka ubijamy z cukrem do czasu aż staną się one bardzo gęste, napowietrzone i niemal białe.
    • W niewielkim garnku podgrzewamy ok. 1-2 cm wody. Kiedy woda się zagotuje, na garnku ustawiamy naszą miskę (zdecydowanie polecam metalową, ew. szklanką, jednak tylko wtedy kiedy macie pewność, że jest żaroodporna i nie pęknie - nie polecam późniejszego sprzątania po takim incydencie ;) ). Żółtka podgrzewając cały czas bardzo energicznie mieszamy lub miksujemy. W międzyczasie stopniowo dolewamy likier. Ubijanie na parze powinno zająć ok. 5-7 minut, a powstała masa powinna być naprawdę gęsta.
    • Gotowy krem przekładamy do pucharków, słoiczków lub szklanek. Dekorujemy dodatkowo świeżymi owocami. Deser ten tak naprawdę można zajadać natychmiast, jednak według mnie zdecydowanie lepiej smakuje dobrze schłodzony.

    DSC_7300-8

    DSC_7300-9

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    1 Comment

    1. Mniaaam jakby powiedziała moja córcia. Wypróbujemy przepis ;)

    Write A Comment

    Oceń przepis: