...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kasza gryczana

Klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowym

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowym to fantastyczny pomysł na obiad, który jesteście w stanie przygotować w kilkadziesiąt minut. Pyszne mięsne klopsiki lub nazywając inaczej pulpety, podane w kremowym pomidorowym sosie. Przepis na klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowymi znalazłem niegdyś u Nigelli Lawson. Nie byłbym jednak sobą, gdybym nie dokonał w nim swojej, autorskiej modyfikacji. W przepisie wykorzystać możecie dowolny rodzaj mięsa, według mnie najlepiej sprawdza się tutaj mieszanka mięsa wołowego i wieprzowego. Z powodzeniem użyć możecie również mięsa z indyka, czy innego drobiu. Całe danie możecie podać bez jakichkolwiek dodatków lub w wersji z makaronem, kaszą gryczną czy (nieco innowacyjnie) z kluskami śląskimi lub kopytkami. W każdej wersji danie to smakuje wyśmienicie i wszyscy smakosze z pewnością będą zadowoleni :) Jeszcze więcej moich najlepszych przepisów na obiady znajdziecie w zakładce „Przepisy”.

Klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowym

Szukasz prostego i ciekawego pomysłu na obiad dla całej rodziny? Wypróbuj przepis na klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowym i zaskocz swoich bliskich!
Prep Time 10 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • mięso mielone wołowe 250 g
  • mięso mielone wieprzowe 250 g
  • sztuka jajka 1
  • duża szczypta oregano
  • łyżki tarty parmezan 3
  • ząbki czosnek 3
  • sól pieprz

Sos pomidorowy

  • passata pomidorowa 700 g
  • większa cebula 1
  • ząbek czosnek 1
  • szklanki woda 1,5
  • mleko 100 ml
  • śmietana 30% 100 ml
  • łyżki śmietana 18% 2
  • szczypta oregano
  • sól pieprz

Instructions

  • Do miski przełożyć zmielone mięso. Dodać jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, starty parmezan, bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) wszystkie składniki. Mięso podzielić na około 12 części i formować kulki. Obsmażyć krótko z każdej strony na łyżce oliwy. Odłożyć.W garnku na łyżce masła i oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i oregano. Następnie dodaj passatę pomidorową, dolej wodę i doprowadź do zagotowania. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Dodaj mleko, śmietankę słodką i kwaśną (ówcześnie zahartowaną gorącym sosem). Zmiksuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie jeszcze raz spróbuj sosu, w razie potrzeby dopraw, dorzuć podsmażone pulpeciki i gotuj jeszcze około 20 minut. Świetnie smakują z kaszą gryczaną 
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis:




Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.