Klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowym

Klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowym to fantastyczny pomysł na obiad, który jesteście w stanie przygotować w kilkadziesiąt minut. Pyszne mięsne klopsiki lub nazywając inaczej pulpety, podane w kremowym pomidorowym sosie. Przepis na klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowymi znalazłem niegdyś u Nigelli Lawson. Nie byłbym jednak sobą, gdybym nie dokonał w nim swojej, autorskiej modyfikacji. W przepisie wykorzystać możecie dowolny rodzaj mięsa, według mnie najlepiej sprawdza się tutaj mieszanka mięsa wołowego i wieprzowego. Z powodzeniem użyć możecie również mięsa z indyka, czy innego drobiu. Całe danie możecie podać bez jakichkolwiek dodatków lub w wersji z makaronem, kaszą gryczną czy (nieco innowacyjnie) z kluskami śląskimi lub kopytkami. W każdej wersji danie to smakuje wyśmienicie i wszyscy smakosze z pewnością będą zadowoleni :) Jeszcze więcej moich najlepszych przepisów na obiady znajdziecie w zakładce „Przepisy”.

Klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowym

Szukasz prostego i ciekawego pomysłu na obiad dla całej rodziny? Wypróbuj przepis na klopsiki z parmezanem w sosie pomidorowym i zaskocz swoich bliskich!
Prep Time 10 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • mięso mielone wołowe 250 g
  • mięso mielone wieprzowe 250 g
  • jajko 1
  • oregano 1 duża szczypta
  • parmezan (tarty) 3 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • sól, pieprz do smaku

Sos pomidorowy

  • passata pomidorowa 700 g
  • cebula (większa) 1
  • czosnek 1 ząbek
  • woda 1,5 szklanki
  • mleko 100 ml
  • śmietana 30% 100 ml
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • oregano szczypta
  • sól, pieprz do smaku

Instructions

  • Do miski przełożyć zmielone mięso. Dodać jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, starty parmezan, bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) wszystkie składniki. Mięso podzielić na około 12 części i formować kulki. Obsmażyć krótko z każdej strony na łyżce oliwy. Odłożyć.
  • W garnku na łyżce masła i oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i oregano. Następnie dodaj passatę pomidorową, dolej wodę i doprowadź do zagotowania. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Dodaj mleko, śmietankę słodką i kwaśną (ówcześnie zahartowaną gorącym sosem). Zmiksuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie jeszcze raz spróbuj sosu, w razie potrzeby dopraw, dorzuć podsmażone pulpeciki i gotuj jeszcze około 20 minut. Świetnie smakują z kaszą gryczaną 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close