Knedle ze śliwkami – niezwykle proste i niezwykle pyszne danie, które w kuchni polskiej zakorzeniło się już przed laty. Doskonały pomysł na obiad!


Nie wiem jak Wy, ale ja przyznaje się zupełnie bez bicia, że knedle to coś, co po prostu uwielbiam! Doskonałe w każdej wersji: na słono (z pieczarkami, boczkiem, ziołami czy mięsem) czy na słodko (ze śliwkami, brzoskwiniami, morelami czy truskawkami). Dzisiaj mam dla Was mój ulubiony, wielokrotnie sprawdzony przepis na knedle ze śliwkami. Idealnie miękkie ciasto przygotowane na bazie ugotowanych ziemniaków wypełnione soczystą śliwką. Całość podałem dodatkowo w zdecydowanie rozpustnym (ale jak obłędnym) towarzystwie roztopionego masła z bułką tartą i solidną szczyptą cynamonu oraz kwaśną śmietaną wymieszaną z miodem. Te knedle ze śliwkami najlepiej określić jednym słowem – fenomenalne! Musicie koniecznie ich spróbować. Poza śliwkowym sezonem z powodzeniem śliwki świeże możecie zastąpić mrożonymi lub zmienić je na zupełnie inne owoce :)

Więcej przepisów na dania ze śliwkami znajdziecie pod tym linkiem.

Smacznego! :)

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania związane z przepisem, śmiało zadaj je w komentarzu poniżej! Postaram się rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości możliwie jak najszybciej :)

A jeśli już wypróbowałeś ten przepis, będzie mi bardzo miło gdy napiszesz czy przypadł Ci do gustu i zamieścisz swoje zdjęcie :)


Dodaj do ulubionych