Kokosowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami

Kokosowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami to rewelacyjny sezonowy deser, który przygotowuje się błyskawicznie.

Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone

Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

  • surowej, obranej dynia 200 g
  • sztuki jajka 2
  • cukier brązowy 165 g
  • łyżki cukier z wanilią 4
  • szklanki olej 3/4
  • pokrojone w kostkę brzoskwinie 2
  • wiórki kokosowe 120 g
  • mąka pszenna 200 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 3/4
  • łyżeczki soda oczyszczona 3/4

Dodatkowo

  • serek kremowy 250 g
  • łyżki syrop z agawy 1-2

Instructions

  • Jajka ubijamy z cukrem brązowym i waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie, bardzo delikatnym strumieniem, nadal ubijając, do masy dolewamy olej. Obraną dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy ją do masy. Dorzucamy wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę krótko miksujemy na wolnych obrotach. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem.
  • Na zupełnie wystudzonym cieście rozsmarowujemy wymieszany z syropem z agawy serek. Ciasto możemy udekorować brzoskwiniami, kokosem i orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close