
Kokosowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Kokosowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami to rewelacyjny sezonowy deser, który przygotowuje się błyskawicznie.

- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 60 minut
Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone
Składniki:
- dynia - 200g (surowej, obranej)
- jajka - 2 sztuki
- cukier brązowy - 165g
- cukier z wanilią - 4 łyżki
- olej - 3/4 szklanki
- brzoskwinie - 2 (pokrojone w kostkę)
- wiórki kokosowe - 120g
- mąka pszenna - 200g
- proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
- soda oczyszczona - 3/4 łyżeczki
- Dodatkowo
- serek kremowy - 250g
- syrop z agawy - 1-2 łyżki
Wykonanie:
- Jajka ubijamy z cukrem brązowym i waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie, bardzo delikatnym strumieniem, nadal ubijając, do masy dolewamy olej. Obraną dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy ją do masy. Dorzucamy wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę krótko miksujemy na wolnych obrotach. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem.
- Na zupełnie wystudzonym cieście rozsmarowujemy wymieszany z syropem z agawy serek. Ciasto możemy udekorować brzoskwiniami, kokosem i orzechami.