
Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem
Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem – doskonały pomysł na obiad lub pyszny dodatek do niego! :)

- Czas przygotowania: 50 minut
Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem
Składniki:
- ziemniaki - 250g (ugotowanych i ostudzonych)
- dyniowe puree - 125g
- jajko - 1 małe
- mąka pszenna - 1/4 szklanki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- sól - szczypta
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Chłodne ziemniaki przeciskamy przez praskę.
- Puree dyniowe podsmażamy w garnuszku lub na patelni do całkowitego odparowania.
- Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy ziemniaki, dyniowe puree, jajko i szczyptę soli. Składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując dodatkową ilością mąki. Ciasto dzielimy na ok. 3-4 części i z każdej formujemy wałeczek. Nacinamy pod skosem co ok. 4 cm tworząc charakterystyczny wygląd kopytek. Układamy na wysypanym mąką blacie.
- Kopytka wrzucamy do wrzącej wody i po wypłynięciu gotujemy przez nie więcej niż 60 sekund, po tym czasie kopytka odcedzamy.
- Masło i rozmaryn umieszczamy na patelni. Podgrzewamy do czasu aż zacznie nabierać wyraźnie złotego koloru (uważajmy żeby go nie przypalić). Na tak przygotowane masło wrzucamy kopytka i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.
Świetna propozycja. Ciekawa wariacja na temat klasyki :)