Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem

Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem – doskonały pomysł na obiad lub pyszny dodatek do niego! :)

Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem

Prep Time 50 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • ugotowanych i ostudzonych ziemniaki 250 g
  • dyniowe puree 125 g
  • małe jajko 1
  • szklanki mąka pszenna 1/4
  • łyżki mąka ziemniaczana 2
  • szczypta sól

Instructions

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Chłodne ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  • Puree dyniowe podsmażamy w garnuszku lub na patelni do całkowitego odparowania.
  • Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy ziemniaki, dyniowe puree, jajko i szczyptę soli. Składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując dodatkową ilością mąki. Ciasto dzielimy na ok. 3-4 części  i z każdej formujemy wałeczek. Nacinamy pod skosem co ok. 4 cm tworząc charakterystyczny wygląd kopytek. Układamy na wysypanym mąką blacie.
  • Kopytka wrzucamy do wrzącej wody i po wypłynięciu gotujemy przez nie więcej niż 60 sekund, po tym czasie kopytka odcedzamy.
  • Masło i rozmaryn umieszczamy na patelni. Podgrzewamy do czasu aż zacznie nabierać wyraźnie złotego koloru (uważajmy żeby go nie przypalić). Na tak przygotowane masło wrzucamy kopytka i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.

Join the Conversation

  1. Świetna propozycja. Ciekawa wariacja na temat klasyki :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close