Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Wszystkie przepisy

Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem – doskonały pomysł na obiad lub pyszny dodatek do niego! :)

Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem

Prep Time 50 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • ugotowanych i ostudzonych ziemniaki 250 g
  • dyniowe puree 125 g
  • małe jajko 1
  • szklanki mąka pszenna 1/4
  • łyżki mąka ziemniaczana 2
  • szczypta sól

Instructions

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Chłodne ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  • Puree dyniowe podsmażamy w garnuszku lub na patelni do całkowitego odparowania.
  • Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy ziemniaki, dyniowe puree, jajko i szczyptę soli. Składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując dodatkową ilością mąki. Ciasto dzielimy na ok. 3-4 części  i z każdej formujemy wałeczek. Nacinamy pod skosem co ok. 4 cm tworząc charakterystyczny wygląd kopytek. Układamy na wysypanym mąką blacie.
  • Kopytka wrzucamy do wrzącej wody i po wypłynięciu gotujemy przez nie więcej niż 60 sekund, po tym czasie kopytka odcedzamy.
  • Masło i rozmaryn umieszczamy na patelni. Podgrzewamy do czasu aż zacznie nabierać wyraźnie złotego koloru (uważajmy żeby go nie przypalić). Na tak przygotowane masło wrzucamy kopytka i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis: