
Korzenne placki dyniowe
Jeśli jesteś wielbicielem wszelkiego rodzaju placków, to te aromatyczne korzenne placki dyniowe z pewnością przypadną Ci do gustu. Według mnie zdecydowanie najlepsze z dżemem lub syropem klonowym i owocami. Pycha!
Uważam, że jeśli nie wiesz co zrobić na śniadanie, obiad lub kolację, po prostu zrób placki! ;) Są tak uniwersalne, że doskonale sprawdzą się o każdej porze dnia i nocy. Dodatkowo ich przygotowanie jest banalne i nie zajmie Ci więcej niż kilkadziesiąt minut! Dzisiejsze placki dyniowe to niewątpliwy „must have” tej jesieni. Bardzo aromatyczne dzięki mieszance przypraw korzennych i bardzo smaczne podane z dowolnymi dodatkami. Jeśli oprócz dodatków je wieńczących macie ochotę na coś więcej – dodajcie do środka nieco pokrojonego jabłka lub gruszki – sprawdzą się tutaj świetnie! :)

- Czas przygotowania: 15 minut
- Ilość porcji: 1-2 porcje
Korzenne placki dyniowe
Korzenne placki dyniowe to wręcz doskonały pomysł na śniadanie, które przygotujecie naprawdę błyskawicznie. Zdecydowanie najlepsze z dowolnym dżemem lub syropem klonowym i owocami!
Składniki:
- mleko - 100ml
- jajko - 1 małe
- masło - 1 łyżka, roztopionego
- dyniowe puree - 2 łyżki
- mąka pszenna - 150g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 2 łyżki
- cynamon - szczypta
- gałka muszkatałowa - szczypta
- imbir - szczypta
- sól - szczypta
- goździki - mała szczypta mielonych (opcjonalnie)
Wykonanie:
- W misce dokładnie łączymy ze sobą mleko, jajko, masło i puree dyniowe. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wszystkie przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Na natłuszczonej patelni smażymy niewielkie placuszki przez około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porada: Aby przygotować puree z dyni, wcześniej podzieloną na mniejsze kawałki dynie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Tak przygotowaną dynie dokładnie miksujemy do czasu uzyskania gładkiego musu.
Cudowne! Banan i syrop klonowy to doskonały dodatek :D