Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Korzenne placki dyniowe

Korzenne placki dyniowe

Korzenne placki dyniowe to wręcz doskonały pomysł na leniwe, sezonowe śniadanie, które przygotujecie naprawdę błyskawicznie.
Ilość
0

Jeśli jesteś wielbicielem wszelkiego rodzaju placków, to te aromatyczne korzenne placki dyniowe z pewnością przypadną Ci do gustu. Według mnie zdecydowanie najlepsze z dżemem lub syropem klonowym i owocami. Pycha!


Uważam, że jeśli nie wiesz co zrobić na śniadanie, obiad lub kolację, po prostu zrób placki! ;) Są tak uniwersalne, że doskonale sprawdzą się o każdej porze dnia i nocy. Dodatkowo ich przygotowanie jest banalne i nie zajmie Ci więcej niż kilkadziesiąt minut! Dzisiejsze placki dyniowe to niewątpliwy “must have” tej jesieni. Bardzo aromatyczne dzięki mieszance przypraw korzennych i bardzo smaczne podane z dowolnymi dodatkami. Jeśli oprócz dodatków je wieńczących macie ochotę na coś więcej – dodajcie do środka nieco pokrojonego jabłka lub gruszki – sprawdzą się tutaj świetnie! :)

Korzenne placki dyniowe

Korzenne placki dyniowe to wręcz doskonały pomysł na śniadanie, które przygotujecie naprawdę błyskawicznie. Zdecydowanie najlepsze z dowolnym dżemem lub syropem klonowym i owocami!
Czas przygotowania 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes

Składniki:

  • mleko 100 ml
  • małe jajko 1
  • łyżka roztopionego masło 1
  • łyżki dyniowe puree 2
  • mąka pszenna 150 g
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • łyżki cukier 2
  • szczypta cynamon
  • szczypta gałka muszkatałowa
  • szczypta imbir
  • szczypta sól
  • mała szczypta mielonych opcjonalnie goździki

Wykonanie

  • W misce dokładnie łączymy ze sobą mleko, jajko, masło i puree dyniowe. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wszystkie przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Na natłuszczonej patelni smażymy niewielkie placuszki przez około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
  • Porada: Aby przygotować puree z dyni, wcześniej podzieloną na mniejsze kawałki dynie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Tak przygotowaną dynie dokładnie miksujemy do czasu uzyskania gładkiego musu.

 

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!