Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Kotlety jaglano-jajeczne

Kotlety jaglano-jajeczne

Kotlety jaglano-jajeczne, czyli moim zdaniem naprawdę ciekawe i warte wypróbowania danie w pełni wegetariańskie. Doskonale smakują w połaczeniu z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką ze śmietaną. Rewelacja!
Ilość
0

Kotlety jaglano-jajeczne, czyli moim zdaniem naprawdę ciekawe i warte wypróbowania danie w pełni wegetariańskie. Doskonale smakują w połaczeniu z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką ze śmietaną. Rewelacja!


Kotlety jaglano-jajeczne

Kotlety jaglano-jajeczne, czyli moim zdaniem naprawdę ciekawe i warte wypróbowania danie w pełni wegetariańskie. Doskonale smakują w połaczeniu z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką ze śmietaną. Rewelacja!
Czas przygotowania 40 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

  • ok. 1 szklanki ugotowanej 1/3 szklanki przed ugotowaniem kasza jaglana
  • sztuk jajka 6
  • ok. 200g startego ser żółty
  • cebula 1
  • duży pęczek posiekany szczypiorek 1
  • pęczek posiekany koperek 1
  • szczypta papryka ostra
  • szczypta papryka słodka
  • szczypta czosnek w proszku
  • sól pieprz

Panierka:

  • bułka tarta
  • do smażenia u mnie olej z masłem tłuszcz

Wykonanie

  • 5 jajek gotujemy na twardo. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy, do momentu aż woda, w której ją płuczemy stanie się całkiem przezroczysta. Gotujemy ją ze szklanką wody lub mleka (polecam tę drugą opcję) do czasu aż wchłonie cały płyn (ok. 15-20 minut).
  • Cebulkę dokładnie siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Przekładamy do miski. Dodajemy jedno pozostałe surowe jajko, starte ugotowane jajka, ser, kaszę jaglaną, posiekane zioła, paprykę słodką, ostrą, czosnek w proszku, solidną szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę, podobnie jak w przypadku klasycznych kotletów mielonych.
  • Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej + masło) do zarumienienia z każdej strony.
  • Podajemy z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!