Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KUCHNIA POLSKA

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami – doskonały obiad klasycznej kuchni polskiej.

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami

Prep Time 20 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 45 mins

Składniki:

Kotlety mielone

  • mięso mielone wieprzowe 250 g
  • mięso mielone wołowe 250 g
  • bułka 1
  • do namoczenia mleko
  • jajko 1
  • większa cebula 1
  • ząbki czosnek 2
  • mały pęczek szczypiorek 1
  • do obtoczenia bułka tarta
  • oliwa
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • młode ziemniaki 500 g
  • kostki masło 1/2
  • niewielkiego pęczku koperek 1/2
  • sól

Instructions

  • Bułkę namocz w miseczce z mlekiem. Na oleju lub oliwie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku. Mięso zmiel i przełóż do miski. Dodaj jajko, odciśniętą bułkę, cebulę z czosnkiem, drobno posiekany szczypior. Dopraw intensywnie solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrób. Uformuj okrągłe kotleciki i obtocz w bułce tarte.j Smaż na rozgrzanym oleju.
  • W międzyczasie ziemniaki dokładnie wyszoruj. Ugotuj w mundurkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany koperek i posól. Masłem polej dokładnie ziemniaki przed podaniem.
  • Całość podaj z lekką sałatką lub surówką (przepis na tę ze zdjęcia już niebawem).
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: