Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Krucha szarlotka z kratką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Krucha szarlotka z kratką – idealnie kruche ciasto, pyszny jabłkowy farsz i charakterystyczna krata, która doskonale wieńczy całość.

Krucha szarlotka z kratką

Krucha szarlotka z kratką - idealnie kruche ciasto, pyszny jabłkowy farsz i charakterystyczna krata, która wieńczy całość.
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 300 g
  • masło 150 g
  • łyżek cukier puder 4-5
  • żółtka 2
  • łyżeczka sok z cytryny 1
  • łyżka opcjonalnie woda 1

Nadzienie:

  • jabłka 1 kg
  • łyżek cukier 4-5
  • duża szczypta cynamon
  • mała szczypta opcjonalnie kardamon

Instructions

  • Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka i sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut (opcjonalnie).
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon, kardamon (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
  • Schłodzone kruche ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy na okrąg o średnicy nieco większej od średnicy naszej formy. Ciastem wyklejamy dno i boki. Wykładamy jabłka, a pozostałe ciasto również (dość cienko) rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski o szerokości ok. 1 cm. Układamy je na wierzchu tworząc kratkę. W miseczce mieszamy jajko z wodą. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy szczyptą cukru.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut.

Krucha szarlotka z kratką

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

3 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: