
Krucha tarta cytrynowa z bezą
Krucha tarta cytrynowa z bezą. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu i bezy.
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
Krucha tarta cytrynowa z bezą
Składniki:
- Kruche ciasto:
- mąka pszenna - 200g
- masło - 100g
- cukier puder - 5 łyżek
- woda - 1-2 łyżki (w razie potrzeby)
- żółtka - 1
- Dodatkowo:
- żółtka - 4 sztuki
- sok z cytryny - 1/2 szklanki
- skórka z cytryny - 1 łyżka
- woda - 80ml
- mąka kukurydziana - 65g
- cukier - 300g (oryginalna tarta jest dosyć słodka, można zmniejszyć jego ilość)
- woda - 350ml
- masło - 2 łyżki
- białka - 4 sztuki
- cukier - 80g
Wykonanie:
- Mąkę z masłem posiekaj, dodaj cukier i żółtka. Wszystko razem połącz i zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj wodę. Gotowe ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut.
- Po schłodzeniu ciastem wyklej dno i boki 26cm formy na tartę. Dno nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dokładnie z wodą. W osobnej misce żółtka wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Na patelnię dodaj cukier i 350ml wody. Doprowadź do zagotowania. Dodaj mąkę kukurydzianą i energicznie wymieszaj. Po ponownym zagotowaniu, cały czas intensywnie mieszając, dolej żółtka. Mieszaj aż do zagotowania. Po zagotowaniu masę zdejmij z ognia i wmieszaj masło. Odstaw do przestudzenia.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, cały czas ubijając, dodawaj cukier. 2/3 bezy odłóż do oddzielnej miski. Do 1/3 bezy dodaj masę cytrynową i delikatnie wymieszaj. Wyłóż masę cytrynową na kruchy spód, a na jej wierzchu rozprowadź pozostałą bezę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15-20 minut. Przed rozkrojeniem pozostaw ją na kilka godzin do stężenia w lodówce.