Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Krucha tarta cytrynowa z bezą

Krucha tarta cytrynowa z bezą

Krucha tarta cytrynowa z bezą. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu cytrynowego i bezy. Zobacz przepis!
Ilość
0

Krucha tarta cytrynowa z bezą. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu i bezy.


 

 

Krucha tarta cytrynowa z bezą

Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 50 minutes

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • masło 100 g
  • łyżek cukier puder 5
  • łyżki w razie potrzeby woda 1-2
  • żółtka 1

Dodatkowo:

  • sztuki żółtka 4
  • szklanki sok z cytryny 1/2
  • łyżka skórka z cytryny 1
  • woda 80 ml
  • mąka kukurydziana 65 g
  • oryginalna tarta jest dosyć słodka, można zmniejszyć jego ilość cukier 300 g
  • woda 350 ml
  • łyżki masło 2
  • sztuki białka 4
  • cukier 80 g

Wykonanie

  • Mąkę z masłem posiekaj, dodaj cukier i żółtka. Wszystko razem połącz i zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj wodę. Gotowe ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut.
  • Po schłodzeniu ciastem wyklej dno i boki 26cm formy na tartę. Dno nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dokładnie z wodą. W osobnej misce żółtka wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Na patelnię dodaj cukier i 350ml wody. Doprowadź do zagotowania. Dodaj mąkę kukurydzianą i energicznie wymieszaj. Po ponownym zagotowaniu, cały czas intensywnie mieszając, dolej żółtka. Mieszaj aż do zagotowania. Po zagotowaniu masę zdejmij z ognia i wmieszaj masło. Odstaw do przestudzenia.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, cały czas ubijając, dodawaj cukier. 2/3 bezy odłóż do oddzielnej miski. Do 1/3 bezy dodaj masę cytrynową i delikatnie wymieszaj. Wyłóż masę cytrynową na kruchy spód, a na jej wierzchu rozprowadź pozostałą bezę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez  15-20 minut. Przed rozkrojeniem pozostaw ją na kilka godzin do stężenia w lodówce.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!