fbpx

Kruche babeczki z domowym budyniem i truskawkami [film]

Kruche babeczki z domowym budyniem i truskawkami są jednym moich najbardziej ulubionych deserów! Idealnie kruche, maślane ciasto wypełnione domowym budyniem i świeżymi truskawkami jest połączeniem, obok którego nie można przejść obojętnie. Z podanego przepisu wychodzi około 16 pysznych babeczek. Te kruche babeczki z domowym budyniem i truskawkami możecie podać z dowolnymi owocami – świetnie sprawdzą się tutaj również borówki, maliny, winogrona czy brzoskwinie. Ostatecznie możecie skorzystać również z gotowego budyniu z proszku, jednak zapewniam Was, że ten domowy, przyrządzony na żółtkach smakuje o niebo lepiej od sklepowej wersji. Co ciekawe, przygotowanie domowego budyniu jest bardzo proste i naprawdę szybkie. Najważniejszą rzeczą przy jego przygotowaniu, o której musicie pamiętać jest bardzo częste, niemal stałe mieszanie. Jest to konieczne by budyń wyszedł jednolity i nie zrobiły się w nim grudki. Jeśli macie ochotę, dodatkowo babeczki możecie udekorować bitą śmietaną, ale zupełnie nie jest to konieczne. Doskonały deser, który zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości.

Zobacz również wykonanie tego przepisu w formie wideo:

https://www.facebook.com/udanegotowanie/videos/1350059468446093/

5 z jednej oceny

Kruche babeczki z domowym budyniem i truskawkami

Idealnie kruche, maślane ciasto wypełnione domowym budyniem i świeżymi truskawkami jest połączeniem, obok którego nie można przejść obojętnie.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • masło 100 g
  • żółtko 1
  • cukier puder 3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka

Domowy budyń:

  • żółtka 4
  • mąka ziemniaczana 40 g
  • cukier 70 g
  • mleko 500 ml

Dodatkowo:

  • truskawki 200 g*

Truskawki możecie zamienić na dowolne inne owoce np. borówki, maliny, winogrona lub brzoskwinie.

    Wykonanie

    • Babeczki zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka i sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut (opcjonalnie).Po schłodzeniu ciasta wyklejamy nim nasze foremki na babeczki. Ich dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia)W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier. Zawartość miseczki dodajemy do mleka i podgrzewamy je na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż do zagęszczenia i zagotowania budyniu. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.Z babeczek ściągamy metalowe foremki. Przy pomocy rękawa cukierniczego wypełniamy je budyniem i dekorujemy pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami.

    [/foodiepress]

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

    Join the Conversation

    1. Zawsze jak zrobimy takie babeczki na rodzinną imprezę to znikają szybciej niż niejedne ciasto :D

    2. Roksana says:

      5 stars
      Mój synek uwielbia babeczki – są takie w sam raz do jego rączki. Specjalnie dla niego kupiłam takie urządzenie do muffinów z ariete i robimy często w niedziele :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close