
Kruche ciasteczka przekładane dżemem
Kruche ciasteczka przekładane dżemem to absolutny must have każdych Świąt w moim domu. Idealnie kruche doskonale komponują się z domowym dżemem truskawkowym, malinowym lub śliwkowym.
W tym przepisie przyda Ci się:



- Czas przygotowania: 50 minut
- Ilość porcji: 1-2 blachy
Kruche ciasteczka przekładane dżemem
Składniki:
- masło - 100g
- mąka pszenna - 200g
- żółtka - 1 sztuka
- cukier puder - 3 łyżki
- cukier z wanilią - 2 łyżki
- sok z cytryny - 1 łyżka
- Dodatkowo:
- dżem - 1/2 słoiczka, o dowolnym smaku (u mnie truskawkowy)
Wykonanie:
- Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, żółtka i sok z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut (opcjonalnie).
- Po tym czasie ciasteczka rozwałkowujmy na grubość ok. 5mm . Foremką o dowolnym kształcie wycinamy ciasteczka aż do wyrobienia całego ciasta.
- W co drugim ciastku, przy pomocy mniejszej foremki, grubszej słomki lub tylki od rękawa cukierniczego wycinamy dziurkę na jego środku.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia).
- Wystudzone ciastka przekładamy dżemem i składamy. Posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.