Kruche ciasteczka przekładane dżemem

Kruche ciasteczka przekładane dżemem to absolutny must have każdych Świąt w moim domu. Idealnie kruche doskonale komponują się z domowym dżemem truskawkowym, malinowym lub śliwkowym.



W tym przepisie przyda Ci się:

Foremki i stemple do ciastek w zestawie Mastrad
Wałek kuchenny marmurowy Judge

Mikser Artisan 125








Kruche ciasteczka przekładane dżemem

Prep Time 50 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • masło 100 g
  • mąka pszenna 200 g
  • sztuka żółtka 1
  • łyżki cukier puder 3
  • łyżki cukier z wanilią 2
  • łyżka sok z cytryny 1

Dodatkowo:

  • słoiczka o dowolnym smaku (u mnie truskawkowy) dżem 1/2

Instructions

  • Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, żółtka i sok z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut (opcjonalnie).
  • Po tym czasie ciasteczka rozwałkowujmy na grubość ok. 5mm . Foremką o dowolnym kształcie wycinamy ciasteczka aż do wyrobienia całego ciasta.
  • W co drugim ciastku, przy pomocy mniejszej foremki, grubszej słomki lub tylki od rękawa cukierniczego wycinamy dziurkę na jego środku.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia).
  • Wystudzone ciastka przekładamy dżemem i składamy. Posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close